U fokusu

povećao se broj i smrtno stradalih

U prvih 6 tjedana 2016. u Europu stiglo 10 puta više izbjeglica nego lani u ovo vrijeme

U prvih 6 tjedana 2016. u Europu stiglo 10 puta više izbjeglica nego lani u ovo vrijeme

EPA/ITALIAN NAVY PRESS OFFICE / Hina

U prvih šest tjedana ove godine u Europu je morskim putem stiglo deset puta više izbjeglica nego u istom razdoblju 2015., a povećao se i broj smrtno stradalih, izvijestila je u utorak Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Dosad je u Europu preko Sredozemlja stiglo oko 76.000 osoba, a utopilo ih se 409 u odnosu na 69 smrtno stradalih u prvih šest tjedana prošle godine, prenosi IOM. 

IOM je izvijestio da ne očekuje smanjenje priljeva izbjeglica u Europu te predviđa da će u Grčku idući mjesec stići milijunti migrant ili migrantkinja otkad je počela izbjeglička kriza.

Više od 1,1 milijuna ljudi pobjeglo je pred siromaštvom, bijedom, ratom i represijom iz zemalja Bliskoga istoka, Azije i Afrike te prošle godine stiglo u europske zemlje. Najviše ih je krenulo u Njemačku. 

Po podacima UNHCR-a, polovina izbjeglica su osobe koje su pobjegle pred ratom u Siriji. IOM je izvijestio je u Grčku morskim putem dosad stiglo 70.365 migranata i izbjeglica, a u Italiju 5.898. Prelazeći istočno Sredozemlje, na relaciji Turska-Grčka, ove se godine utopilo 319 ljudi, a 90 ih je smrtno stradalo ploveći na relaciji sjeverna Afrika-Italija. 

Glasnogovornik IOM-a Joel Millman rekao je da organizacija u dogledno vrijeme ne očekuje smanjenje priljeva migranata prema Europi.