U fokusu

podnesite pritužbu protiv govora mržnje

Voditelj emisije na Z1: ‘Pazite na Cvjetnom trgu da ne bi četnički vikari izveli svoj krvavi pir’

Voditelj emisije na Z1: ‘Pazite na Cvjetnom trgu da ne bi četnički vikari izveli svoj krvavi pir’

Screenshot Markov trg

“Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi oštar četnik u blizini’, tim je riječima urednik i voditelj emisije Markov trg, na televiziji Z1, Marko Jurič zaključio svoje prosipanje mržnje i netrpeljivosti provučeno kroz cijelu emisiju emitiranu prošlog tjedna.

U emisiji su gostovali publicist Damir Borovčak  i povjesničar Josip Jurčević.

Sa Facebook stranice navede emisije izdvajamo pitanje voditelja emisije Marka Juriča, povjesničaru Josipu Jurčeviću za kojega je više medija do sada pisalo kako se zajedno sa Ivom Bancem nalazi na užoj listi za izbor novog glavnog ravnatelja HRT –a.

“Treba spomenuti da je Srpska pravoslavna crkva 2005. godine proglasila dvojicu srpskih četničkih zločinca Milorada Vukojičića zvani pop Maca (deminutiv od macola) ili pop Koljač i četnika Slobodana Šiljka svecima. Kako razumjeti da se u centru Hrvatske koja je ratovala s četnicima nalazi crkva koja veliča i proglašuje svetima te četnike, a čiji zagrebački mitropolit pjevanjem veliča četnike?”, pitao je Jurič.

U srcu hrvatske metropole, to je potpuno evidentno, uz pomoć najvažnijih hrvatskih institucija priprema se ponavljanje masakra, klanja od strane mitraljezaca u odorama svećenika i sl. Trebalo bi vidjeti taj multimedijalni projekt terora iz osamdesetih u kojemu je sudjelovala upravo ta Srpska pravoslavna crkva’, izjavio je Josip Jurčević.

Nakon što je snimka emisija postala dostupna na Youtubeu na društvenim mrežama počela se dijeliti zamolba za prijavom ovako otvorenog govora mržnje – Igor Mirković na svojem je profilu napisao da je sam upravo podnio pridužbu Agenciji za elektroničke medije zbog širenja govora mržnje te pozvao sve koji osjećaju istu potrebu da to učine.

Prijavu Agenciji za elektroničke medije možete podnijeti na adresi: http://www.e-mediji.hr/hr/gradjani/prituzbe-gradjana/