U fokusu

Rat pogađa i djecu

Jedno od četvero djece u konfliktnim zonama bez obrazovanja

Jedno od četvero djece u konfliktnim zonama bez obrazovanja

Gotovo jedno od četvero djece koja odrastaju u konfliktnim zonama ostaje bez potrebnog obrazovanja, pri čemu su Južni Sudan, Sudan, Afganistan i Niger najugroženije zemlje, iznosi UNICEF. Prema istraživanju UNICEF-a, procjenjuje se da se oko 24 milijuna djece u školskoj dobi ne obrazuje u 22 zemlje pogođene konfliktima.

Južni Sudan ima najveći postotak djece koja se ne školuju – 51 posto, nakon čega slijedi Niger sa 47 posto, Sudan sa 41 posto, te Afganistan sa 40 posto djece.

“Kada djeca nisu u školi, u povećanoj su opasnosti od zlostavljanja, izrabljivanja i regrutiranja u vojne skupine”, rekla je Jo Bourne, čelnica obrazovanja u UNICEF-u. “Škola omogućuje djeci znanje i vještine potrebne za ponovnu izgradnju zajednice nakon što konflikti završe, a kratkoročno im osigurava stabilnost i strukturu potrebu da se nose s traumom koju su proživjeli”, dodaje.

Ako djeca odrastu bez potrebnog obrazovanja, njihova je budućnost vrlo nesigurna. “U nemogućnosti da nauče same osnove poput pisanja i čitanja, u povećanom su riziku od gubitka vlastite budućnosti i gube šansu da doprinesu ekonomiji i društvu u kojem žive jednom kad odrastu”, ističe Bourne.

Obrazovanje je jedno od najmanje financiranih sektora u humanitarnim pozivima. Godine 2014., svega je dva posto financija bilo namijenjeno obrazovanju, navodi UNESCO, i dodaje kako je potrebno barem 10 puta više – oko 2.3 milijarde dolara za obrazovanje u konfliktnim zonama.