U fokusu

SERIJA TEKSTOVA

Nasilje nad ženama u Hrvatskoj: sustavne pogreške i problemi s implementacijom zakona

Nasilje nad ženama u Hrvatskoj: sustavne pogreške i problemi s implementacijom zakona

Svakog 25. studenog obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama; fizičkog, psihičkog i ekonomskog. Libela redovito izvještava o problematici nasilja nad ženama, a povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (22. rujna) objavile smo seriju tekstova o muškom nasilju nad ženama u kojima smo analizirale i komentirale sve probleme vezane uz zakonodavstvo, sudstvo i siguran smještaj žena koje su preživjele nasilje. Pročitajte ih opet!

“Iako su evidentno napravljeni neki pomaci u zakonodavnom okviru, posebno od 2013. godine s ulaskom Hrvatske u EU, a statistike pokazuju trend pada prijava nasilja nad ženama od člana obitelji/bliske osobe, suočavamo se s brojnim poteškoćama u implementaciji zakonskih i sigurnosnih mjera, što i prečesto ima za posljedicu kazneno djelo ubojstva žena”, objašnjava se u tekstu Ubojstva žena u Hrvatskoj: Kako sustav opetovano griješi u procjeni rizika.

Problematiku implementacije, tj. tendenciju sudaca da prema prijavljenim prekršiteljima budu blagi – od neizdavanja potrebnih zaštitnih mjera, neadekvatnog (odnosno prekratkog) vremenskog roka primjene tih mjera, do preblagih zatvorskih i novčanih kazni, prikazuje i tekst Nasilje nad ženama u Hrvatskoj: Kad se zakoni ne provode, a odgovorni pojma nemaju.

Predstavile smo i rad udruga i organizacija koje svojim djelovanjem kroz period od nekoliko desetljeća sustavno rade na tome da Republika Hrvatska počne adekvatno promicati i štititi ženska ljudska prava u tekstu Žene protiv nasilja nad ženama – siguran i tajan smještaj onima čiji su životi ugroženi.

O povijesti, značenju i aktualnim oblicima femicida pisale smo u tekstu Ubojstva žena zato što su žene – organizirana, poticana, dopuštena i nekažnjena.

Osobnu priču naše čitateljice koja je preživjela partnersko nasilje možete pročitati u tekstu “Kako sam preživela nasilnika”