U fokusu

Osvrt na izložbu 'Refleksije prošlosti - žudnja za životom'

Patrijarhat nije dio prošlosti, on je itekako živ!

Patrijarhat nije dio prošlosti, on je itekako živ!

Multimedijska izložba “Refleksije prošlosti – Žudnja za životom”  u ponedjeljak je stigla u Zagreb.

Radi se o izložbi mlade umjetnice i odjevne dizajnerice Alene Orović. Postav je dio putujućeg interdisciplinarnog socijalno angažiranog projekta Udruge multiAKT  te se bavi patrijarhalnim nasljeđem i položajem žena u društvu nekad i danas. Cilj projekta je senzibilizacija javnosti za teme kojima se bavi.

Izložba se sastoji od sedam slika “bezimenih žena mnogih imena” koje prati sedam kratkih audio priča. Priče žena su emotivne, duboke ali i nježne. One žele upozoriti da patrijarhalni sustav promiče nepoštivanje različitosti, negira cjelovitost i slobodu čovjeka te zlorabi moć “jačeg”.  Iako nam se često čini da je takav sustav nešto zastarjelo i daleko, on je itekako živ, smatra autorica izložbe. Štoviše, toliko duboko živimo u patrijarhalnom sistemu da ga više ni ne prepoznajemo i upravo u tome je njegova moć.

Stoga, bezimene koje su dio ove izložbe možda jesu sputane teškom tradicionalnom odjećom i sistemom, no one se bore, govore i zazivaju promjenu.

Autorice bezimenih priča su filmska redateljica, producentica i scenaristica Nikolina Vučković, spisateljica Renata Karabuva, pjevačica, glumica, spisateljica i radijska voditeljica Željka Veverec, ali i sama umjetnica Alena Orović, a poslušati ih možete do 5. prosinca u Kota baru u Medulićevoj 20.

Putujuća izložba do sada je gostovala u Zadru i Splitu, a projekt, osim nje, čini i tribina “Patrijarhalno nasljeđe i položaj žena u Hrvatskoj”. U Splitu je projekt ugostio festival “Zgodne žene spašavaju stvar”, a u Zadru se stacionirao u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar.  Zagrebačka tribina održat će se sutra, 26. studenog., s početkom u 19.30 sati. Na njoj će govoriti  magistar rodnih studija Josip Šipić i Doc. dr. sc. Ivana Radačić.