U fokusu

Rodna ravnopravnost u Kanadi

Kanadski premijer Justin Trudeau imenovao žene na pola ministarskih mjesta u kabinetu

Kanadski premijer Justin Trudeau imenovao žene na pola ministarskih mjesta u kabinetu

Kao što je i obećao, novoizabrani kanadski premijer i samoproglašeni feminist Justin Trudeau imenovao je žene na 15 pozicija u svom kabinetu, čime su žene zauzele pola od 31 mjesta unutar kabineta (uključujući i njega).

Prilikom ceremonije nakon što je postao premijerom, Trudeaua su pitali zašto mu je važna rodna jednakost, na što je on odgovorio: “Zato što je 2015. godina“.

“Kanada prije ovoga zapravo nije imala pravu rodnu jednakost u ovom kontekstu, zato je ovo za nas velik korak”, rekao je Jonathan Malloy, asistent na Sveučilištu Carleton u Ottawi. “Kanadski političari često govore o jednakosti u vrijeme predizbornih kampanja, no ono što zaista nešto znači jest i poduzeti nešto konkretno po tom pitanju”. Malloy je također primijetio da je ovime Kanada skočila s 20. na treće mjesto na svjetskoj ljestvici rodne jednakosti u vladi, nakon Finske i Švedske.

Jedna od ranije najavljenih kandidatkinja bila je dr. Jane Philpott, liječnica obiteljske medicine i asistentica na Sveučilištu u Torontu – na mjestu ministrice zdravstva, a ono što je također zanimljivo jesu i promjene u titulama, poput postojećeg ministra/ice okoliša u ministra/icu okoliša i klimatskih promjena, kao i ministra/ice rada u ministra/icu zapošljavanja, razvoja radne snage i rada. Ove promjene svjedoče o tome da će premijerovi prioriteti ipak biti drugačiji od prioriteta njegovog prethodnika.

Jody Wilson-Raybould, novoizabrana ministrica pravosuđa i državna odvjetnica Kanade, prva je aboridžinska ministrica pravosuđa u povijesti zemlje.

“Ovo je poruka za žene u Kanadi – osobito mlade žene – da u svijetu ima mjesta za njih”, rekao je Jean Charest, nekadašnji premijer Quebeca, koji je još 2007. godine imenovao žene na pola ministarskih mjesta u svojoj provinciji. “Moramo se pomaknuti dalje od kluba muškaraca u politici”.

Trudeauova odluka da naglasi rodnu jednakost u svom kabinetu podigla je mnogo prašine, s brojnim člancima i debatama u posljednjih nekoliko dana, pa je tako, između ostalih, kolumnist National Posta, Andrew Coyne, izjavio: “Dok god reprezentaciju stavljamo iznad sposobnosti, interesi zemlje ostaju zanemareni”.

No, iz perspektive žene koja je zapravo bila u kabinetu, Frances Lankin – koja je služila u tri mandata tijekom vlade Boba Raea u Ontariju – raznolik kabinet može biti jedino koristan za naciju. “Radi se o snažnim, sposobnim i kvalificiranim ženama”, rekla je. “Te će žene ostaviti trag za sobom. Neke će doseći najviše razine kompetentnosti, prepoznatljivosti i uspjeha – kao i neki muškarci – a bit će i onih za koje će se pokazati da nisu dorasle poslu – baš kao i neki muškarci. Ako i postoje neke priče o tokenizmu, s vremenom će nestati”.