U fokusu

Zaboravi 40 posto

Za Libelu Mirela Holy i Aleksandra Kolarić: ‘Ovo je konzervativna, arhaična i antimoderna odluka’

Za Libelu Mirela Holy i Aleksandra Kolarić: ‘Ovo je konzervativna, arhaična i antimoderna odluka’

Jučerašnju odluku Ustavnog suda kojom se praktički ukida svaki oblik sankcija za nepoštivanje rodnih kvota na izbornim listama za Libelu su komentirale predsjednica ORaH-a Mirela Holy i Aleksandra Kolarić, komunikacijska savjetnica.

“Mogu izraziti samo duboko žaljenje konzervativnom, arhaičnom i antimodernom odlukom Ustavnog suda o rodnim kvotama na izbornim listama. Ustavni sud ovom se odlukom svrstao u one institucije našeg društva koje čine sve što je u njihovoj moći da održe zacementirano patrijarhalno stanje. Sva relevantna izborna zakonodavstva jasno ukazuju da primjena obveznih kvota i sankcioniranje njihove neprimjene direktno rezultiraju povećanjem udjela žena u politici. Formalno ostavljanje kvota, a ukidanje sankcije u slučaju njihovog kršenja, krajnje je providno licemjerna odluka“, rekla nam je Aleksandra Kolarić, komunikacijska savjetnica.

Predsjednica OraH-a, Mirela Holy, za Libelu je izjavila kako je ukidanje određenih odredbi Izbornog zakona ‘dosta loše‘.

“Naravno da nismo sretni zbog te odluke. Unatoč tomu mi ćemo na listi imati podjednaki broj žena i muškaraca, baš kao što sam to predlagala amandmanom koji je odbijen”, rekla nam je Mirela Holy.

“Ovo sada postaje stvar političke volje – odlukom Ustavnog suda de facto su ukinute kvote koje i tako nisu značile potpunu ravnopravnost. Rezultat ovoga vjerojatno će biti manji broj žena na izbornim listama već na ovim izborima”, zaključuje Holy.

Povezani tekstovi: