U fokusu

PRESSICA NA BREGANI

Inicijativa Dobrodošli: Solidarnost nema granica

Inicijativa Dobrodošli: Solidarnost nema granica

Inicijativa za podršku izbjeglicama “Dobrodošli” okuplja pojedince i organizacije civilnog društva s ciljem pružanja podrške izbjeglicama na terenu, ali i vršenja političkog pritiska na institucije Republike Hrvatske i Europske unije radi promjene restriktivnih migracijskih politika. Povodom Dana mira Inicijativa je jutros organizirala konferenciju za medije Inicijativa za podršku izbjeglicama “Dobrodošli” na graničnom prelazu Bregana, na kojoj su pozvali/e Vladu da se snažno založi za hitno usuglašavanje pozicija na razini EU te politički dogovor unutar UN-a oko zajedničkog pristupa zaustavljanja rata u Siriji.  

Inicijativa okuplja više od 40 organizacija civilnog društva i preko 400 volontera koji svakodnevno na terenu pružaju podršku izbjeglicama – od humanitarne pomoći, koordinacije s lokalnim organizacijama, kao i pružanja informacija izbjeglicama o aktualnim procedurama ulaska i izlaska iz Hrvatske. Također, na terenu djeluje u koordinaciji s Hrvatskim crvenim križem, Koordinacijom za azil, kao i institucijama. Dodatno, radi što bolje komunikacije s javnošću objavljena je i web stranica – welcome.cms.hr – na kojoj će se ažurirati vijesti s terena i objavljivati korisne informacije za izbjeglice, poput voznih redova ili rječnika. 

{slika}

Upravljanje migracijskim tokovima na način da se obećavaju premještanja i preseljenja te da se migracijski putevi i granice otvaraju pa zatvaraju jedna po jedna u nadi da će izbjeglice prestati dolaziti kada put postane previše opasan i neizvjestan, jednostavno nije odgovor. Nema dvojbe da je nastupila međunarodna humanitarna kriza s kojom se Europska unija ne može nositi. Činjenica međunarodne humanitarne krize zahtjeva i adekvatne međunarodnopravne odgovore i proaktivnu političku akciju, poručuje se u Nacionalnom stajalištu u sjenio politici EU spram izbjegličke krize povodom izvanrednog EU summita koji će se održati 23. rujna 2015., koje je upućeno Vladi RH. Cijelo stajalište dostupno je ovdje

{slika}

Republika Hrvatska se treba snažno založiti za hitno usuglašavanje pozicija na razini EU te politički dogovor unutar UN-a oko zajedničkog pristupa zaustavljanja rata u Siriji. Stoga, od Vlade RH Inicijativa očekuje da preuzme političku inicijativu i založi se za iznalaženje održivijih i primjerenijih rješenja izbjegličke krize, temeljenih na međunarodnom humanitarnom pravu, zaštiti ljudskih prava, međudržavnoj suradnji i solidarnosti, poručuju iz Inicijative.