U fokusu

Budimo ljudi!

Zamjenik gradonačelnika Valpova širi paniku, a MUP kaže: Ne nasjedajte na lažne informacije o porastu kaznenih djela!

Zamjenik gradonačelnika Valpova širi paniku, a  MUP kaže: Ne nasjedajte na lažne informacije o porastu kaznenih djela!

Na službenim stranicama MUP-a objavljena je obavijest u kojoj se građani i građanke mole da ne nasjedaju na lažne informacije i uznemirujuće glasine kojima je cilj podizanje panike.

Da su na lažne informacije i uznemirujuće glasine neki građani i građanke već nasjele pokazuje primjer predstavnice stanara iz Zagreba koja je “zbog izvanrednog stanja izbjegličke krize” promijenila bravu na vratima zgrade. No, da to počinju činiti i političari pokazuje i (sada već obrisani) Facebook status zamjenika gradonačelnika Valpova, Dubravka Kučinca.

U svojem statusu navodi (odnosno, navodio je) kako se u Zagrebu događaju “silovanja i pljačkanja nasred ulice”, s tim da je takvo navođenje “uljepšavanje stvari”. Glavni krivci su za zamjenika gradonačelnika, pogađate, “izbjeglice”.

Gospodina Kučinca pokušale smo kontaktirati, no njegov je mobilni telefon isključen. Sudeći prema informacijama iz ureda gradonačelnika Valpova, više sreće nisu imali ni ostali kolege i kolegice koji ne prestaju nazivati u potrazi za informacijama.

“Zbog činjenice da se na području Republike Hrvatske trenutno nalazi oko 14 tisuća migranata, društvenim mrežama i elektroničkom poštom među građanima se počela širiti vijest da se na našem području u posljednjih nekoliko sati dogodio veći broj kaznenih djela koje su počinili migranti. Navodi se lažna informacija o povećanom broju silovanja, pokušaja silovanja, uličnih razbojstava i otmica djece“, objašnjava MUP.

“Pozivamo javnost da ne nasjedaju na ove lažne i uznemirujuće glasine koje za cilj imaju samo podizanje panike i remećenja normalnog način života građana. Na području svih naših policijskih uprava nije evidentiran povećan broj kaznenih djela niti prekršaja, kao niti drugih događaja koji se ovdje lažno navode”, naglašava MUP.