U fokusu

Brojne prepreke za žene i dalje postoje

Izvješće Svjetske banke: zakoni mnogih zemalja onemogućavaju ženama da rade

Izvješće Svjetske banke: zakoni mnogih zemalja onemogućavaju ženama da rade

Zakoni mnogih zemalja uporno sprječavaju žene da rade poslove koje žele, blokiraju im pristup kreditima ili ih ne štite od obiteljskog nasilja, navodi se u podacima izvješća Svjetske banke. Žene na Bliskom Istoku i sjevernoj Africi suočavaju se s najviše prepreka, zbog zakona koji onemogućuju udanim ženama da se prijave za putovnicu ili dobiju posao bez pristanka supruga, ističe se u izvješću Women, Business and the Law 2016.

Legalne prepreke radu žena protežu se diljem svijeta, navodi se u izvješću koje je obuhvatilo zakone u 173 zemlje. Od njih, 90 posto zemalja ima barem jedan zakon koji otežava ekonomske prilike za žene. Žene su zakonski onemogućene raditi u određenim tvorničkim zanimanjima u 41 zemlji, a u 29 zemalja ne mogu raditi noćne smjene. Također, u 18 zemalja, ne mogu se zaposliti bez dopuštenja supruga.

Posljedice takvih zakona ne štete samo ženama, već i njihovoj djeci, zajednicama, kao i državnoj ekonomiji. “Ne možemo dopustiti da njihov potencijal ostane neiskorišten – bilo zato što zakoni ne štite žene od nasilja ili ih isključuju iz mogućnosti zarađivanja, vlasništva ili određenih profesija”, rekao je predsjednik World Bank Groupa, Jim Yong Kim.

U deset zemalja, ženama je daleko teže pribaviti dokumentaciju potrebnu za podizanje kredita. Čak 46 država nema zakone protiv obiteljskog nasilja, uključujući Haiti, Mjanmar i Rusiju, a gotovo jednako toliko – 41 država – nema zakone protiv seksualnog uznemiravanja. Sjedinjene Američke Države, Tonga, Surinam i Papua Nova Gvineja nemaju plaćeni porodiljni ili roditeljski dopust.

Napredak je ipak uočen s reformama u posljednje dvije godine, osobito u Europi, središnjoj Aziji i subsaharskoj Africi. Istočna Azija i Pacifik su poboljšali pristup žena kreditima, dok su Hrvatska, Mađarska, Kenija i Nikaragva unaprijedile pravo vlasništva za žene, a Egipat i Mozambik donijeli zakone koji štite djevojčice od seksualnog uznemiravanja u školi.