U fokusu

Krivo usmjerena pravila

Škola zabranila učenici da nosi kutiju za ručak s likom Wonder Woman

Škola zabranila učenici da nosi kutiju za ručak s likom Wonder Woman

Jedna je škola u Americi zaključila kako je kutija za ručak sa slikom Wonder Woman ‘prenasilna’, stoga je zabranila učenici da u njoj donosi hranu na nastavu. 

Navedena kutija za ručak krši pravila škole usmjerena protiv ‘nasilnih likova’, koje je škola definirala kao ‘one koji/e riješavaju probleme uporabom nasilja’.

Ova preširoka definicija prema tome ne uključuje samo likove iz stripova, već i većinu bajki, kao i veliki dio djela klasične literature, no to se dogodi kada ‘nulta tolerancija na nasilje’ zamijeni zdrav razum i razumnu prosudbu.

U pismu koje su dobili roditelji djevojčice stoji da je primijećeno da djevojčica u školu nosi kutiju sa super heroinom na slici te da, zbog pravila oblačenja u školi, mole da je više ne donosi u školu. Pravila zahtijevaju da djeca ne donose u školu nasilne likove u bilo kojem obliku – na odjeći, ruksacima i kutijama za ručak, a superjunaci i junakinje spadaju u tu kategoriju.

{slika}

Ova totalno promašena pravila bave se vrlo nebitnim stvarima u školskom okruženju, dok stvarno nasilje i dalje ostaje veliki problem.