U fokusu

Novi pogled na Arapsko proljeće kroz dokumentarni projekt

Ključna uloga žena u Arapskom proljeću

Ključna uloga žena u Arapskom proljeću

Novi multimedijski dokumentarni projekt osvjetljava ključnu ulogu žena u prosvjedima Arapskog proljeća 2011. godine.

The Trials od Spring serija je od šest kratkih filmova i izvještaja The New York Timesa koji nude rijetko viđen pogled na osobna iskustva aktivistkinja u valovima revolucije na Bliskom istoku i sjevernoj Africi. Filmovi su fokusirani na devet žena u Egiptu, Tunisu, Libiji, Siriji, Bahreinu i Jemenu i detaljno prikazuju njihov put kroz uspone i padove revolucije. Iako je svaka priča jedinstvena, često dijele zajedničku točku sličnu većim političkim razvojima u post-revolucionarnim zemljama u regiji, gdje je početna nada za mogućnošću promjene slomljena rastućom represijom i konfliktima.

Kao što je prikazano u filmovima, mnoge su zemlje napravile korak unazad po pitanju ženskih prava nakon Arapskog proljeća. Izvješće Ujedinjenih naroda iz 2013. godine pokazalo je kako je 99,3 posto žena u Egiptu izloženo seksualnom zlostavljanju, a aktivistkinje se prisiljava na test nevinosti nakon što ih se uhiti zbog prosvjedovanja.

Tim snimatelja/ica i producenata/ica, među kojima su većinom žene, predstavljaju ovaj višedimenzionalni projekt kao fascinantni narativ koji govori o zabludama o ženama u regiji kao submisivnim u pogledu kršenja ženskih prava. Umjesto toga, film prikazuje hrabre proteste, kako kod kuće tako i na ulicama, i opisuje žene kao vodeću silu iza mnogih prosvjednih pokreta.

“Mislim da nema dovoljno ispričanih priča o ženama koje su odigrale ključnu ulogu u sukobima”, rekla je producentica Beth Levison. “Najveći se naglasak stavlja na tko je na kojoj poziciji, radije nego na svakodnevne borbe koje nastoje postići mir”.

Filmove možete pogledati ovdje.