U fokusu

NAKON SEDAM GODINA

Europska komisija objavila je nacrt Plana koji će zamijeniti Direktivu o porodiljnom dopustu

Europska komisija objavila je nacrt Plana koji će zamijeniti Direktivu o porodiljnom dopustu

theparliamentmagazine.eu

Europska komisija osmislila je “indikativni Plan“, koji obuhvaća inicijative koje bi se pozabavile “problemima zaposlenih roditelja”, u smislu balansiranja posla i života, ali i porodiljnog dopusta. To se događa sedam godina nakon što je zatražena izmjena i nadopuna Direktive o porodiljnom dopustu 2008. godine i nakon što su je povukli u sklopu birokratskih vježbi Komisije (REFIT) na početku srpnja ove godine

Iako do sada, u ovom stupnju razvoja, još nisu naglašeni prioriteti, koji zapravo ovise o tijeku savjetovanja s javnošću i sa socijalnim partnerima, ovim Planom se predstavljaju čak tri mogućnosti: 

Opcija 1: Pravne mjere, uključujući malene promjene Direkitive o porodiljnom dopustu 

Primjeri mogućih promjena uključuju odredbe koje reguliraju status majki koje doje nakon povratka na posao, kako bi se povećala zaštita od otkaza. No ipak, European Women’s Lobby žali što razdorni problemi prošlosti, odnosno puna plaća, neće biti riješeni.

Ostale pravne mjere uključujuću mogućnost samostalne Direktive o dopustu za očeve, kao i Direktive o dopustu za njegovatelje/ice, za koje je javna rasprava već održana 2011. godine. 

Socijalni partneri bit će pozvani očitovati se o svojim zahtjevima i uvjetima vezano uz Roditeljski dopust, te o Direktivi o određenom, kao i neodređenom vremenu rada. Jačanje prava na zahtjev za fleksibilnim načinima rada za žene i muškarce koji obnašaju ulogu njegovatelja/ice je također dio ovog paketa opcija.  

Opcija 2: Mjere “blagog pristupa”, koje nisu zakonske i bile bi postavljene kroz (neobvezujuće) dokumente Komisije  

Ova bi mjera obuhvatila “ambiciozne” presedane o uvjetima za participaciju žena na tržištu rada; praćenje i izvještavanje kroz procese Europskih Semestara; ciljane Europske Socijalne Fondove za projekte zbrinjavanja djece i pripadajuće infrastrukture; provođenje kampanja o izgradnji ravnoteže između života i posla. 

Opcija 3: Kombinacija zakonskih i nezakonskih mjera 

Krajnji je cilj predloženog Plana povećanje participacije žena na tržištu rada, odnosno povećanje razine njihove ekonomske nezavisnosti, reduciranje rodne razlike u plaćama, visine mirovina, te iskorjenjivanje siromaštva. Podjela brige oko djece kroz podupiranje korištenja očinskog dopusta je također dio ovog prijedloga. No, to neće biti dovoljno.  

Socijalni partneri bit će glavni pokretači u smislu donošenja zakonskih propisa, a Komisija će, jedino u slučaju da se savjetovanja ne održe, samostalno osmisliti prijedloge za donošenje zakona.  

Nakon godina i godina lobiranja i provođenja kampanja za donošenje Direktive o porodiljnom dopustu, koja bi čuvala ženska prava i ekonomsku nezavisnost, te osiguravala da rađanje djece ne bude sankcionirano, očekujemo da će novi prijedlozi dovesti zakonske propise i konkretne mjere koje vrijedi čekati. Očekujemo da će one ojačati specifična ženska prava u odnosu na trudnoću i porod, kao i garantirati podjelu brige oko djeteta između žene i muškarca, kako bi se ostvarila prava društvena promjena. Ako je Europa ozbiljna oko ravnopravnosti spolova, mora pokazati da je u stanju donijeti prava, jednakost i pravdu za sve.

Prevela i prilagodila Marinella Matejčić