U fokusu

ZLOČINI U OLUJI SU ODGOVORNOST SVIH NAS

U Sarajevu zabranjeno odavanje počasti žrtvama ‘Oluje’

U Sarajevu zabranjeno odavanje počasti žrtvama ‘Oluje’

Čini se kako se zajednička akcija Centara za žene žrtve rata-ROSA (Zagreb) i Ženska mreža Hrvatske, u suradnji s Udruženjem za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), Sarajevo, Srpskim demokratskim forumom i Udrugom slobodarskih aktivista, Zagreb, u povodu dvadesete godišnjice vojne operacije Oluja neće moći održati kako je zajednički bilo planirano.

Zabranjen je skup koji je u Sarajevu zakazan za ponedjeljak 3. kolovoza, a za cilj je imao odavanje počasti nastradalima u “Oluji” te podsjećanje javnosti na zločine Hrvatske vojske prema civilnom srpskom stanovništvu koje Republika Hrvatska danas s ponosom slavi, javljaju iz UDIK -a.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) oštro osuđuje i izražava žaljenje povodom zabrane koju je donijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo PU Centar u vezi mirnog okupljanja ispred zgrade ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, a čiji je skup prijavio UDIK,u povodu obilježavanja 20. godišnjice stradanja Srba u vojnoj operaciji “Oluja”, priopćili su.

Ovim činom na ovakav način PU Centar Sarajevo se stavlja u zaštitu Republike Hrvatske, te ovakav vid skupa zabranjuje. S tim u vezi, ovo je najgora i najstrašnija slika koju možemo da pošaljemo iz Sarajeva, a želja je bila nešto sasvim drugo.

“Zabranom obilježavanja godišnjice stradanja Srba u “Oluji”, Sarajevo je poslalo jasnu poruku da u Sarajevu nema prostora gdje se javno može govoriti o masovnim kršenjima ljudskih prava na prostoru bivše Jugoslavije. Ovo je i dokaz solidarisanja sa politikom koju vodi Republika Hrvatska, a to je politika koja ima za cilj diskriminaciju i veličanje odgovornih za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom u Hrvatskoj.”, navode u svojemu priopćenju.

Obilježavanje u Zagrebu, održat će se 3. kolovoza. 2015. godine, na Trgu bana Jelačića, od 11:00 do 11:30 sati.