U fokusu

The Diary of a Teenage Girl

Film o ženskoj seksualnosti dobio oznaku 18

Film o ženskoj seksualnosti dobio oznaku 18

Redateljice u Velikoj Britaniji optužile su članove British Board of Film Classification (BBFC), koji su redom svi muškarci, za pristranost protiv prikazivanja ženske seksualnosti nakon što je film koji se bavi istraživanjem seksualnosti tinejdžerice dobio oznaku 18 (nije namijenjeno osobama mlađima od 18 godina, op. a.)

Radi se o filmu The Diary of a Teenage Girl, čija je radnja smještena u Kaliforniju 70-ih godina, a prati petnaestogodišnju protagonisticu Minnie, koja postane opsjednuta svojim spolom nakon što izgubi nevinost s majčinim 35-godišnjim dečkom.

Film su režirale, producirale i napisale žene, koje su za njega tražile oznaku 15 (film nije namijenjen osobama mlađima od 15 godina, op. a.), no članovi BBFC-a su to odbili.

Redateljica Marielle Heller tom je odlukom vrlo razočarana, s obzirom na broj filmova koji “govore dječacima da što god osjećaju seksualno je normalno”.

“Mediji neprestano govore tinejdžericama da su tinejdžeri jedini koji se žele seksati. Djevojke su one koje to ne žele. Nitko im ne govori kako je to kada želiš seks“, rekla je. “Ako si djevojka u tinejdžerskim godinama i želiš seks, uvijek ostaje onaj prikriveni osjećaj da si čudna jer sve što si ikad pročitala ili pogledala ti govori da ga ne bi trebala htjeti”, dodaje.

BBFC je opravdao davanje oznake 18 zbog “snažnih seksualnih scena koje sadrže golotinju i impliciraju oralni seks” i scena koje uključuju “kratki prikaz crteža mlade žene s penisom u ustima”.

Jedina prava golotinja koja se pojavljuje u filmu nije uključena u nikakvu scenu seksa već se radi o prikazu Minnienog tijela u ogledalu, što je u kontradikciji s BBFC-evom klasifikacijom za oznaku 18 koja navodi da “ne postoje ograničenja na golotinju u ne-seksualnom ili obrazovnom kontekstu”.

Seks između maloljetne djevojke i odraslog muškarca također je bio jedan od razloga za davanje oznake 18. Međutim, redateljica filma navodi da su drugi filmovi, poput Fish Tanka i The Readera, koji se bave sličnom tematikom, dobili oznaku 15.

U izjavi za medije, distribucijska kuća Vertigo Releasing koja distribuira film, navodi: “Iznimno smo razočarani s konačnom odlukom. Film istražuje žensku seksualnost hrabro i iskreno u najboljoj mogućnoj namjeri. U vremenu kada se mlade žene i dalje objektiviziraju i prikazuju kao seksualni objekti, smatramo da The Diary of a Teenage Girl šalje vrlo pozitivnu i ohrabrujuću poruku mladim djevojkama o ženskoj seksualnosti”.

U SAD-u, gdje filmovi koji prikazuju ženski seksualni užitak često dobivaju oznaku NC-17 – što je ekvivalent europskoj oznaci 18 – The Diary of a Teenage girl je označen s R, što znači da osobe ispod 17 godina mogu film pogledati jedino u pratnji odraslih.

U glavnim ulogama su Bel Powley, Alexander Skarsgard i Kirsten Wiig, a film s prikazivanjem u Velikoj Britaniji počnje 7. kolovoza.