U fokusu

zaustavimo militarizaciju društva

CMS: ‘Rat je gotov! Vojni mimohod primarno je odraz slabosti i nezrelosti našeg društva!’

CMS: ‘Rat je gotov! Vojni mimohod primarno je odraz slabosti i nezrelosti našeg društva!’

CMS

Uoči današnje sjednice, aktivistkinje i aktivisti Centra za mirovne studije članicama i članovima Vlade na Markovu trgu dijelile/i su proglase kojima prosvjeduju protiv organiziranja vojnog mimohoda u povodu 20. obljetnice Oluje. Akcijom su poručile/i: Rat je gotov!

“Republika Hrvatska, nakon proživljenih ratnih razaranja, nikada nije prestala slaviti rat i koristiti simbole militarizma za partikularne političke ciljeve, a nažalost ta potreba nije nestala ni 20 godina nakon završetka rata. Umjesto paradiranja vojske, vrijeme je da se napokon počne obilježavati Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja kojom je bez ispaljenog metka i bez izgubljenog ljudskog života vraćen čitav teritorij pod puni suverenitet RH”, priopćeno je iz CMS-a.

Centar za mirovne studije prosvjeduje jer je pozornost vladajućih, Predsjednice RH i Predsjednika Vlade RH, usmjerena na obilježavanje godišnjica vojnih akcija, ali ne i na uspješnu izgradnju mira u zemlji.

“CMS posebno zanima kako će vojni mimohod doživjeti brojni turisti koji će preplaviti Hrvatsku u kolovozu. Jesu li vladajući sigurni da u našu zemlju dolazi profil militariziranih turista koji jedva čekaju gledati vojne brodove u bračkom kanalu i tenkove na zagrebačkim ulicama? Novac potrošen na vojnu paradu i mimohod trebao bi biti uložen na programe razmjene mladih kroz koje će nove generacije steći znanja o interkulturalnosti, izgradnji mira i nenasilju”, naglašavaju.

“Vojni mimohod primarno je odraz slabosti i nezrelosti našeg društva. Niti dvadeset godina nakon rata nismo puno naučili kako ratno iskustvo iskoristiti da se rat nikada ne ponovi. Organizacija vojne parade sasvim sigurno nije korak u tom smjeru, već upravo suprotno. Političke floskule oko vapaja za “zajedništvom” prizivaju novi rat koji će nam osigurati to lažno “zajedništvo”. Romantiziranje rata kao metode stvaranja “zajedništva” zastrašujuća je politička retorika koju izgovaraju neki od najodgovornijih nositelja vlasti u Hrvatskoj. Podsjećamo da se “zajedništvo” u kojemu svi trebamo jednako misliti i vjerovati naziva fašizam. Mi želimo graditi zajedništvo u kojemu postoji pluralizam mišljenja i različitosti, i koji se ne stvara kroz vojne mimohode i proslave ratnih pobjeda. Upravo suprotno, zajedništvo u različitosti se ostvaruje slavljenjem nenasilja, mira i otporu svakoj militarizaciji društva”, zaključile/i su iz CMS-a.