U fokusu

vezna igračica pobjedničkog tima američke nogometne reprezentacije

[VIDEO] Megan Rapinoe: ‘Budite svoje!’

[VIDEO] Megan Rapinoe: ‘Budite svoje!’

Megan Rapinoe, vezna igračica u pobjedničkom timu američke nogometne reprezentacije s nedavno održanog Svjetskog prvenstva, u videu govori o sportu, umjetnosti, glazbi, ali i o tome kako je biti gej i kako je bitno u svemu što radiš ostati svoja.

Reprezentaciju SAD-a na ovom je prvenstvu vodila Jill Ellis, deklarirana lezbijka, a u američkoj reprezentaciji još su tri igračice lezbijke – Abby Wambach, Ali Krieger i Megan Rapinoe, i sve otvoreno pričaju o tome. Reprezentacija SAD-a je iznimno voljena u svojoj domovini, gdje je ženski nogomet popularniji od muškog, pa je zato iznimno važno da nogometašice predvode – i svojim nogometom, i aktivizmom.

Podsjetimo, prvenstvo se u lipnju održalo u Kanadi, trajalo je mjesec dana i u njemu su sudjelovale dvadeseti i četiri reprezentacije. Na prvenstvu su igrale neke od najvećih zvijezda nogometa – kao što je Abby Wambach, koja za reprezentaciju SAD-a igra već četrnaest godina i drži rekord postignutih pogodaka (182) u međunarodnim natjecanjima  – nitko u povijesti ženskog i muškog nogometa nije ih postigao više.

Abby Wambach je poznata i po tužbi u kojoj je sudjelovala prošle godine. Grupa od četrdesetak najuspješnijih  nogometašica na svijetu podnijela je lani tužbu protiv Svjetske nogometne federacije (FIFA) i Kanadske nogometne asocijacije (CSA), navodeći rodnu diskriminaciju zbog namjere da se na Svjetskom nogometnom prvenstvu za žene 2015. godine koristi umjetna trava, ali ne i u natjecanju  za muškarce. Abby Wambach tada je izjavila: “Moramo ustati i reći, znate što – ovo nije dovoljno dobro. Ovo nije pravedno i zaslužujemo da se prema nama odnosite jednako.”

Po završetku Svjetskog prvenstva, pisale smo o trijumfu aktivizma i nogometa, unatoč mizoginiji upakiranoj u razne obrasce.