U fokusu

Usvojen zakon kojim se pooštravaju pravila o azilu

Mađarska: postavljene pravne osnove za podizanje ograde protiv azilanata/kinja

Mađarska: postavljene pravne osnove za podizanje ograde protiv azilanata/kinja

Mađarski parlament 6. srpnja usvojio je zakon kojim se pooštravaju pravila o azilu i pruža pravna osnova za podizanje ograde duž granice sa Srbijom, kako bi se spriječio priljev imigranata/kinja.

Zakonom se skraćuje razdoblje  za provjeru azilanata/kinja, a Budimpešti se omogućava odbacivanje zahtjeva imigranata iz Sirije, Afganistana ili Iraka.

Podsjetimo, Vlada Viktora Orbana objavila je sredinom lipnja kako će se podignuti ograda visine četiri metra duž srpsko-mađarske granice kako bi spriječili ulazak imigranata/kinja u zemlju.

Uz Veliku Britaniju, Mađarska je tako bila prva od zemalja koja se protivila planu Europske komisije da se izbjeglice unutar Europske unije ravnomjerno raspodijele po svim članicama.

Većina tražitelja/ica azila u Mađarskoj dolazi s Kosova, iz Sirije i Afganistana. Orban je ovim činom još jednom pokazao kako teži ‘čistoj, bijeloj’ Mađarskoj i da za njega granice moraju svim sredstvima zaštićene od vala imigranata/kinja koji/e stižu preko Balkana. 

Amnesty International u svom najnovijem izvještaju optužuje balkanske zemlje za maltretiranje azilanata/kinja koji/e prolaze tim područjem na putu do država Europske unije.

Oni koji odu u Mađarsku primjerice, suočeni su s daljim kršenjima njihovih prava, policija ih zadržava u “degradirajućim uvjetima” i maltretira.

Prošle godine Mađarska je odobrila azil samo za 240 osoba, što je, kako se navodi u izvještaju, vrlo malo u odnosu na ukupan broj tražitelja/ica.