U fokusu

Hrvatska kao pozitivan primjer

Najveći broj izbjeglica nakon Drugog svjetskog rata – poštujte njihova prava

Najveći broj izbjeglica nakon Drugog svjetskog rata – poštujte njihova prava

Diljem Europske unije u riziku od siromaštva je čak 26 milijuna djece.

Upozorila je na to Agencija Europske unije za temeljna prava (Fundamental Rights Agency – FRA) u svom godišnjem izvješću za 2014. godinu, u kojem donosi detaljan pregled stanja temeljnih prava u zemljama članicama EU, pa tako i u Hrvatskoj.

Agencija ocjenjuje kako u Europskoj uniji postoji visoka razina diskriminacije, ponajviše u području zapošljavanja.

Posebnu pozornost u izvješću posvetili su informaciji o diskriminaciji pripadnika/ca manjinskih etničkih grupa, uključujući migrante i izbjeglice, i to pri zapošljavanju, obrazovanju te korištenju zdravstvenih usluga. Znatan problem je neprijavljivanje slučajeva diskriminacije, a terenska istraživanja Agencije pokazuju kako je diskriminacija mnogo prisutnija nego što je to vidljivo iz službene evidencije. Upozoravaju i na postojanje govora mržnje diljem EU, posebice na internetu.

Agencija podsjeća i na to da se prvi puta nakon Drugog svjetskog rata diljem svijeta nalazi više od 50 milijuna izbjeglica, te daje zemljama članicama niz preporuka, s ciljem osiguravanja poštovanja temeljenih prava.

Važno je istaknuti i to da se Hrvatska u izvješću navodi kao pozitivan primjer, te ističu kako je službenicima/cama u Hrvatskoj koji/e rade s imigrantima i imigrantkinjama osigurana posebna edukacija. Uz to, navode i kako učenici/e unutar obrazovnog sustava uče o različitosti i interkulturalizmu.

Podaci za Hrvatsku prvi su se puta našli u prošlogodišnjem izvješću, nakon ulaska Hrvatske u EU.