U fokusu

Ukidanje ograničenja

Grčka uskoro legalizira istospolne brakove

Grčka uskoro legalizira istospolne brakove

Grčka vlada je u srijedu, 10. lipnja 2015., predložila novi zakon o istospolnim zajednicama.

Ukidanjem ograničenja institucije partnerstva (uvedenog prije sedam godina) samo na zajednicu muškarca i žene, Grčka će po prvi put zakonski regulirati životne zajednice homoseksualnih parova. Tom promjenom zemlja prestaje biti jedna od članica Europske unije koje još ignoriraju činjenicu da velik dio njihovih državljana/ki živi u životnim partnerstvima bez prava koji pripadaju njihovim susjedima. Prema istraživanjima javnog mnijenja čak 56 posto grčkih državljana/ki podržava proširenje prava braka (a ne samo partnerstva) i na istospolne parove.

Ove promjene u Grčkoj dolaze nakon presude Europskog suda za ljudska prava,  koji je prije dvije godine osudio zemlju zbog ograničavanja lgbt prava, a presudu je odlučila uvažiti tek aktualna vlada pod vodstvom Sirize. Novim zakonom, parovi će imati većinu prava kao bračni parovi, uključujući i nasljedstvo, ali će također moći sami detaljnije regulirati svoje imovinske odnose.

Zanimljivo, zakonska ograničenja istospolnih partnerstava u Grčkoj, kao i u mnogim drugim zemljama, zapravo su novijeg porijekla. Naime, zakon iz 1982. godine (donesen za mandata premijera Andreasa Papandreoua, čija je socijalistička vlada također u ono vrijeme bila smatrana radikalno ljevičarskom) koji je legalizirao građanski brak nije precizirao spol ‘osoba’ koje mogu stupati u brak. Koristeći tu činjenicu, načelnik malog otočića Tilosa je 2008. godine vjenčao dva istospolna para što je izazvalo oštru pravnu polemiku i moralnu paniku u konzervativnim krugovima. No, Vrhovni je sud te brakove 2009. godine poništio.

Donošenjem novog zakona Grčka će prestati biti jedna od posljednjih europskih zemalja u kojima istospolni parovi nemaju službeno priznato partnerstvo.

Glasovanje o novom zakonu trebalo bi biti početkom srpnja. Obzirom da vladajuća stranka Syriza ima većinu u parlamentu, očekuje se da će predloženi zakon proći bez poteškoća.