U fokusu

Amerikanac u pohodu na LGBT populaciju u Ugandi

Homofobnom pastoru odbijen zahtjev za odbacivanjem tužbe za zločine protiv čovječanstva

Homofobnom pastoru odbijen zahtjev za odbacivanjem tužbe za zločine protiv čovječanstva

Prvi okrug Prizivnog suda u Americi odbio je zahtjev pastora Scotta Livelyja za odbacivanjem tužbi za zločine protiv čovječanstva. Prije tri godine, američka skupina The Center for Constitutional Rights, koja je predstavljala skupinu Sexual Minorities Uganda iz Ugande, podnijela je tužbu protiv Livelyja na saveznom sudu u Massachusettsu za zločine protiv čovječanstva. S obzirom da je njegov zahtjev odbijen, Livelyja očekuje suđenje.

Naime, u veljači 2014. godine predsjednik Ugande, Yoweri Museveni, odobrio je Uganda Anti-Homosexuality Act, poznatiji pod nazivom “Kill the Gays“, zbog prvotno predložene smrtne kazne za gej osobe (koja je kasnije izmijenjena u kaznu doživotnog zatvora). Lively je bio iznimno aktivan kod promicanja ovog zakona i imao je veliku ulogu u njegovom donošenju, nakon što je 2010. godine u Ugandi promovirao anti-gej agendu.

Unatoč suđenju koje ga čeka i osudi američkog društva zbog njegovih homofobnih istupa, Lively ne odustaje. Ranije ovog tjedna, tijekom gostovanja na radio postaji Trunews, rekao je da je “homoseksualnost gora od masovnog ubojstva jer je zbog toga Noina arka potonula”.