U fokusu

glasnije, hrabrije, bez kompromisa

Benefit za Zagreb Pride i LORI: Glasovi ponosa

Benefit za Zagreb Pride i LORI: Glasovi ponosa

Kristina Josić

LGBTIQ mladi su fokus ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT). Posebnost ovogodišnjeg IDAHOT-a u Hrvatskoj je i veliki broj aktivnosti kojima se taj dan obilježio: od Poreča i Rijeke pa sve do Zagreba i Zaboka. Sve je započelo 13. svibnja programom udruge LORI Živa biblioteka protiv predrasuda, a završilo Glasovima ponosa 19. svibnja u organizaciji Zagreb Pride i udruge LORI.

“Benefit koji smo organizirali/e imao je tri cilja: okupiti mlade LGBTIQ osobe, čuti njihove probleme i podržati LGBTIQ osobe. Glasovi ponosa (Pride Voices) jedinstveni je koncept, prvi puta održan u Hrvatskoj, gdje mlade LGBTIQ osobe, u trajanju od 5 minuta i 40 sekundi, pričaju svoju osobnu priču. Tako smo saznali/e kako se u hrvatskim školama odnose prema mladim LGBTIQ osobama, kako je pronaći posao kao mlada LGBT osoba, kako je živjeti izvan Zagreba i kako je bilo sklopiti životno partnerstvo. Sve te priče bile su jednako ohrabrujuće, osnažujuće i inspirativne. Paralelno sa Glasovima ponosa, odvijao se performans Dakota poznatih riječkih umjetnika/ca Tajči Čekada, Damir Čargonja Čarli i Petar Đakulović, koji je imao za cilj naglasiti koliko je umjetnost direktno doprinijela otvaranju raznih tabu tema u društvu, od kojih je jedna od njih i seksualnost. Produkt performansa jedinstveno je umjetničko djelo, a koje se putem aukcije i dalje može kupiti te na taj način podržati Zagreb Pride i LORI”, prepričao nam je Nikola Zdunić, član koordinacijskog tima Organizacijskog odbora Povorke ponosa 2015.

{slika}

Podrška putem donacija bio je još jedan od ciljeva ovog događaja, a u ‘prvom krugu’ Zagreb Pride uspio je sakupiti 2.000 kuna. ‘Drugi krug’ prikupljanja donacija su uplate na žiro račun, a uz donaciju, podržavatelji i podržavateljice mogu dobiti i poklone: majice, šalice, bedževi, kemijske i ostalo.

Donirati možete i dalje uplatom na žiro- račun Zagreb Pridea te, uz prethodni dogovor, možete doći po poklon koji je predviđen uz donaciju (u Mediku, Pierottijeva 11, utorkom od 18h do 19h)”, apeliraju iz udruge.

“Ovaj benefit je imao i širu političku priču. Politički cilj nam je zadržati i povećati financijsku neovisnost organizacije Povorki ponosa kako bi osigurali/e da Povorke ponosa budu još glasnije i hrabrije i – bez kompromisa”, zaključio je Nikola Zdunić.