U fokusu

Akcija Centra za građanske inicijative Poreč

Bilo kuda, seksizam svuda

Bilo kuda, seksizam svuda

U Centru za građanske inicijative Poreč u tijeku je provedba projekta Bilo kuda, seksizam svuda. Cilj ovog projekta je povećanje senzibiliteta mladih odraslih osoba i građana/ki za rodnu ravnopravnost kroz promociju demokratskih vrijednosti, odnosno promicanjem ljudskih prava. Ovim projektom se želi senzibilizirati građane/ke za prepoznavanje seksizama, koji su se toliko utjelovili u naše društvo, da ih gotovo više niti ne prepoznajemo.

Početna faza projekta sastojala se od postavljanja jumbo plakata s primjerima seksizama, a jučer je započela i javna akcija na Trgu slobode u Poreču. Putem informativnih letaka građani/ke će dobiti informacije o seksizmima te kako oni doprinose rodnoj neravnopravnosti.

{slika}

Također, svi/e se mogu fotografirati s vlastitim primjerima seksizma, koji će činiti dio online kampanje. 

Svi/e ste pozvani poslati svoje primjere seksizma na cgiporec@cgiporec.hr ili ih možete zalijepiti na svom Facebook zidu uz hashtag #‎bilokudaseksizamsvuda. Nakon toga će fotografije biti objavljene u albumu ovdje.

Svi i sve smo osjetili/e posljedice seksizma na vlastitoj koži, ali ih možda nismo znali/e prepoznati. Dijeljenjem vlastitih primjera, podižemo svijest o sveprisutnosti seksizma u svakodnevnom životu.

Evo i nekoliko činjenica o seksizmu:

  • žene u Hrvatskoj dobivaju 18 posto nižu plaću od muškaraca na istom radnom mjestu

  • i žene i muškarci su žrtve seksizma od malih nogu

  • po rođenju nas se svrstava u kutije i od nas se očekuje da se ponašamo sukladno društvenim očekivanjima

  • ulično je uznemiravanje doživjelo 90 posto žena u Hrvatskoj

  • seksizam u reklamama je veliki problem

  • poruku koja nam se preko medija ponavlja, počinjemo shvaćati kao istinu te počinjemo iste obrasce primjenjivati i u stvarnom životu

*Seksizam je oblik društvene diskriminacije i segregacije osobe na temelju spola. Glavne žrtve su žene pa seksizam stoga možemo definirati kao skup vjerovanja i djelovanja koja privilegiraju muškarce u odnosu na žene te podcjenjuju i degradiraju vrijednosti i aktivnosti povezane sa ženama.