U fokusu

Poziv na legalizaciju istospolnih brakova

Kubanska Povorka ponosa u znaku simboličnih vjenčanja

Kubanska Povorka ponosa u znaku simboličnih vjenčanja

Više od tisuću ljudi marširalo je u subotu ulicama Havane kako bi prosvjedovali/e protiv diskriminacije homoseksualnih osoba na radnom mjestu, te pozvali na legalizaciju istospolnih brakova.

Događaj je organizirala seksologinja Mariela Castro, kćer predsjednika Raula Castra, koja je ujedno i ravnateljica Centra za seksualno obrazovanje, zastupnica u parlamentu  i dugogodišnja aktivistkinja za prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transseksualaca na Kubi.

Po završetku Povorke, više od 20 parova sudjelovalo je u simboličkom vjenčanju, obzirom da istospolni brakovi još uvijek nisu legalizirani na Kubi.

{slika}

Ovogodišnja Povorka ponosa, osma po redu, bila je daleko veća nego prethodne. Aktivisti i aktivistkinje kažu da je situacija za seksualne manjine na Kubi poboljšana u posljednjih nekoliko godina, iako otok još uvijek nije legalizirao istospolne brakove, kao što su učinile neki druge zemlje u okruženju, poput Argentine, Urugvaja, Mexico Cityja (ali ne i ostatka Meksika), te niza američkih saveznih država.

Već dugi niz godina Mariela Castro pokušava u kubanskom parlamentu reformirati Obiteljski zakon kako bi se omogućili istospolni brakovi.