U fokusu

Zakoni koji štete ženama

Purvi Patel i dalje u zatvoru zbog spontanog pobačaja

Purvi Patel i dalje u zatvoru zbog spontanog pobačaja

Tridesetotrogodišnja Purvi Patel, koja je u Indiani optužena da je sama prouzrokovala spontani pobačaj, u zatvoru je više od mjesec dana. Država Indiana tvrdi da je Patel uzela ilegalne lijekove za induciranje pobačaja, da je fetus rođen živ te da je posljedično zbog toga umro.

Optužbe za feticid i zanemarivanje djeteta temeljene su na malo ili nimalo dokaza i na lažnoj znanosti koja je doslovno nastala u 17. stoljeću i koju znanstvenici/ce osporavaju.Ovaj je slučaj potaknuo aktiviste/kinje da naprave peticiju kojom traže od guvernera Mikea Pencea i indijanskog zakonodavstva da promijene zakone u Indiani kojima se kažnjavaju žene koje spontano pobace.

Patel je uputila žalbu prošli mjesec tvrdeći da ne postoje dokazi da je uzela ilegalne lijekove za induciranje pobačaja.

Aktivistkinje Deepa Iyer i Gaylynn Burroughs upozorile su da ova optužba ukazuje na način na koji su žene oduvijek bile – i još uvijek jesu – tretirane od strane zakona koji idu protiv njih. “Patelin slučaj trebao bi potaknuti upozoravajuće alarme u glavama onih koji se bave dobrobiti trudnih žena. Ovaj bi slučaj mogao otvoriti vrata za još više zakona, pravnih i kriminalnih napada na trudne žene. Moramo raditi zajedno kako bismo ta vrata zatvorili jednom zauvijek”.

Barem 38 država ima takve zabrinjavajuće zakone o feticidu, a 23 zakona od navedenih odnosi se na rane stadije trudnoće.

Od žalbe, sud u St. Joseph Countyju će dati transkripte Patelinim odvjetnicima/cama, koji/e će podnijeti sažetak državnom prizivnom sudu. Može proći i godina dana dok sud ne odluči hoće li odbaciti optužbe, a za to vrijeme, Patel se nalazi u zatvoru gdje služi svoju 20-godišnju kaznu.

“Ono što ovaj slučaj pokazuje jest da i žene koje su pobacile, kao i one koje dožive spontani pobačaj, mogu postati predmetom istrage, uhićenja, javnog suđenja i zatvaranja”, navodi Lynn Paltrow, izvršna direktorica National Advocates for Pregnant Womena. “Gubitak trudnoće nije rijetka pojava: otprilike 15-20 posto svih trudnoća završi spontanim pobačajem, jedan posto trudnoća od 26,000 trudnoća svake godine završe smrću fetusa nakon 20. tjedna trudnoće. Sudeći po Patelinom slučaju, svaki od tih slučajeva može biti proglašen feticidom”.