U fokusu

Borba protiv seksizma

Djevojka se pobunila protiv seksizma u tri rečenice

Djevojka se pobunila protiv seksizma u tri rečenice

Nedavno je anonimna 17-godišnja djevojka natpisima u školi upozorila na seksističko ponašanje kolega, ali i nastavnika, prema učenicama u laganijoj ljetnoj odjeći, i time poslala vrlo dobru poruku da nije ona ta koja seksualizira vlastito tijelo nego to rade drugi.

Već se dugo vremena školski kodeks oblačenja koristi za posramljivanje i ograničavanje mladih djevojaka. Time učimo djevojke da “ne odvlače pažnju” umjesto da učimo mlade dečke da imaju više poštovanja ili nastavnike da tretiraju učenike i učenice jednako. Tako se također promiču rodni stereotipi koji negativno utječu na oba spola – sugerirajući da se dečki “ne mogu kontrolirati” u blizini suprotnog spola i da se djevojkama ne dopušta donositi odluke o vlastitom tijelu.

Objavljivanje javnih poruka o seksističkom kodeksu oblačenja postao je svojevrsni trend u srednjoškolskim kampusima. I zahvaljujući internetu, protesti se šire putem društvenih mreža i zahvaćaju sve veći dio javnosti.

Prošle godine, kada je uprava jedne škole poručila djevojkama da se “odijevaju udobno, a ne da impresioniraju dječake”, dobila je odgovor u obliku ove poruke:

{slika}

U Montrealu je tinejdžerica Lindsay Stocker izdvojena zbog kratkih hlača koje su “izazivale odvlačenje pažnje”, pa je po školi polijepila plakate (zbog kojih je kasnije suspendirana):

{slika}

Prošle godine, pojavila se i ova poruka u Clarke Central srednjoj školi:

{slika}

Nevjerojatno je kako komad papira može pomoći u podizanju svijesti o seksističkom ponašanju prema mladim djevojkama, ne samo u jednoj školi, već diljem interneta. Nadajmo se da će svi, a osobito nastavnici, posvetiti tome pažnju koja je potrebna.