U fokusu

Napad na zakon koji štiti reproduktivna prava

Republikanci opet napadaju ženska reproduktivna prava

Republikanci opet napadaju ženska reproduktivna prava

Američki Zastupnički dom glasovao je u četvrtak o odbacivanju washingtonskog zakona prema kojem je ilegalno da se poslodavci/ke osvećuju zaposlenicima/cama koji/e koriste svoje zdravstveno osiguranje za postupke poput in-vitro oplodnje, pobačaja ili kontracepciju poput kontracepcijskih pilula ili spirale, bilo za sebe, svoje partnere/ice ili djecu.

Washingtonski je odbor odobrio Reproductive Health Non-Discrimination Amendment Act prošle godine. Cilj originalnog prijedloga zakona bio je zaštititi zaposlenike/ce od diskriminacije na temelju reproduktivnog zdravlja i izbora. Odbacivanje tog zakona ne bi dovelo samo do diskriminacije žena koje koriste kontracepciju, pravo na pobačaj ili in-vitro oplodnju, već i njihove supružnike ili roditelje.

“Ovo je Hobby Lobby na stereoidima”, rekla je Nancy Pelosi, referirajući se na odluku Vrhovnog suda kojom je pojedinim poslodavcima dana mogućnost da ne osiguraju kontracepciju kao dio zdravstvenog osiguranja. “Republikancima mora postati jasno da se ničiji zdravstveni izbori ne tiču njihovog šefa/ice”, dodala je.

“Ovaj bi zakon otvorio sezonu za poslodavce da zadiru u reproduktivno zdravlje svojih zaposlenica i daju otkaz ženama ako koriste kontracepciju ili imaju pobačaj”, rekla je Cecile Richards, predsjednica Planned Parenthooda. “Ovo je samo posljednji u nizu napada na žene, LGBT populaciju i druge. Nevjerojatno je da se Kongres uopće bavi ovakvim pitanjima”, dodaje.

Iako Kongres ima pravo odbaciti zakon koji je prošao Washingtonski odbor, to se nije dogodilo u posljednje 23 godine. Zastupnički dom je glasovao po stranačim linijama, s izuzetkom 13 republikanaca koji su glavovali protiv odbacivanja i 3 demokrata koji su glasovali za. Senat i predsjednik Obama moraju odobriti tu mjeru kako bi se zakon odbacio, no Obama je već stavio veto na tu odluku.