U fokusu

Feminizam je zajednička borba

Freida Pinto pozvala žene i muškarce na suradnju u postizanju rodne ravnopravnosti

Freida Pinto pozvala žene i muškarce na suradnju u postizanju rodne ravnopravnosti

“Biti žena u današnjem društvu iskustvo je suptilne nepravde, u najboljem slučaju, i živi pakao, u najgorem slučaju”, rekla je indijska glumica Freida Pinto na premijeri filma “India’s Daughter” u New Yorku. “India’s Daughter” je BBC-jev dokumentarac, čije je prikazivanje u Indiji zabranjeno, koji govori o brutalnom grupnom silovanju Jyoti Singh 2012. godine u South Delhiju koji je rezultirao smrću djevojke. U svojem je govoru Pinto raspravljala o pokretu za zaustavljanje nasilja nad ženama diljem svijeta i ulozi muškaraca u istom.

Pinto je istaknula kako rodna neravnopravnost nije ograničena na pojedine zemlje već se manifestira u brojim državama i društvima. Također je navela kako je važno razumijeti feminizam kao zajedničku vrijednost oba spola: “Muškarci su integralni dio feminističkog pokreta, osobito oni koji ne vjeruju u rodnu ravnopravnost. I njih pozivamo da se priključe borbi za jednaka prava. Žene ne žele biti ispred vas niti iza vas, samo želimo stajati pored vas kao jednake“.

Pinto je završila govor pozivajući žene da podržavaju druge žene. “Pozivam žene da podržavaju jedna drugu, da dobrobit žena bude njihov prioritet i da nikada ne osuđuju druge žene zbog njihovih izbora”.

Cijeli govor možete vidjeti ovdje.