U fokusu

Novi zakon u Americi

Uključivanje prevencije seksualnog nasilja u školski kurikulum

Uključivanje prevencije seksualnog nasilja u školski kurikulum

Trenutno federalni zakoni u Americi ne zahtijevaju da zdravstveni ili seksualni odgoj uključuje prevenciju seksualnih napada, no to bi se moglo promijeniti s novim zakonom kojeg su predložili senatorica Claire McCaskill i senator Tim Kaine.

The Teach Safe Relationships Act 2015, koji je predstavljen ranije ovog mjeseca, zahtijeva od svih javnih srednjih škola u zemlji da uključe edukaciju o sigurnom ponašanju u vezama u program, kako bi pomogli u prevenciji obiteljskog i seksualnog nasilja. Žene u dobi između 16. i 24. godine čine najveći postotak žrtava nasilja od strane intimnog partnera te je upravo zbog toga zakon vrlo važan u sprječavanju epidemije seksualnog nasilja.

McCaskill, koja se također bavila zakonom kojim se želi spriječiti seksualno nasilje u vojsci, navela je kako prevencija seksualnog nasilja mora započeti rano. “Ono što smo uočili tijekom rada na sprječavanju seksualnog nasilja na kampusima i u vojsci jest da mnogi mladi ljudi o seksu i vezama uče i prije nego što napune 18 godina. Najučinkovitiji način da spriječimo seksualno nasilje među odraslima jest da educiramo svoju djecu od ranije dobi“.

Kaine se nadovezao: “Edukacija može biti ključni alat u povećavanju sigurnosti kroz podizanje svijesti i prevenciju seksualnog i obiteljskog nasilja, no mnogi učenici i učenice odlaze iz srednjih škola bez imalo znanja o tim problemima. S alarmantnim statistikama o broju seksualnih napada na kampusima i u zajednicama diljem zemlje, srednje škole bi trebale imati središnju ulogu u promociji sigurnih veza i učiti mlade o seksualnom nasilju”.