U fokusu

Hrvatske šume prvo otpuštaju radnike/ce, a onda ih unajmljuju od Agenicja

Outsourcing postaje pravilo, a ne iznimka?

Outsourcing postaje pravilo, a ne iznimka?

Nije prošla niti godina dana od donošenja novog Zakona o radu, a sva upozorenja da će to rezultirati ugrožavanjem prava radnika i radnica te dovesti do veće radne nesigurnosti pokazala su se točnim. Poseban naglasak u kritikama stavljen je tom prilikom na rad putem Agencija za privremeno zapošljavanje i ukazivanjem na činjenice  da se zapošljavanje preko Agencija u Njemačkoj, a čiji model rada je preuzet u novom tekstu Zakona o radu, pretvorio u veliki  problem na tržištu rada. U roku od samo deset godina, od uvođenja modela ovakvog načina rada, brojka “posuđenih” radnikaca u  Njemačkoj na određeno vrijeme se utrostručila.

Informacija da Hrvatske šume upravo putem Agencija za privremeno zapošljavanje namjeravaju preuzeti, odnosno Agencija im namjerava ustupiti 1.275 radnika/ca, i to nakon što su Hrvatske šume provodile i namjeravaju provoditi višegodišnji plan zbrinjavanja viška radnika/ca te su po toj osnovi odvojile i odvojiti će značajna financijska sredstva na  ime otpremnina, potvrđuje da su upozorenja vezana za korištenje usluga  Agencija za privremeno zapošljavanje na tržištu rada u Republici Hrvatskoj bila opravdana. O ovom pitanju očitovao se i ORaH koji je podsjetio javnost da su upozoravali da nam slijedi upravo ovakav scenarij.

Novi Zakon o radu na ovom primjeru pokazuje da je doista širom otvorio vrata zapošljavanju putem Agencija za privremeno zapošljavanje, bez da itko postavlja pitanje zašto Hrvatske šume nisu u okviru svih radnika/ca koje su prethodnim razdobljima otpustili, promišljali koji će im radnici/e u narednom razdoblju biti potrebni i da li upravo među tim radnicima/cama koji su detektirani kao tehnološki višak ima mogućnosti napraviti premještaje na druga radna mjesta, odnosno ići u smjeru korištenja otkaza ugovora o radu sa ponudom izmijenjenog ugovora o radu, pa time dati priliku radnicima/cama da sami kroje svoju sudbinu.

Obzirom se radi o značajnom broju potreba za radnom snagom u Hrvatskim šumama, ne može se govoriti o određenim poslovnim situacijama kada potreba angažiranja radnika preko Agencija  za privremeno zapošljavanje i obavljanje određenih poslova može biti promatrana kao opravdana i potrebna.

“Nereagiranje Vlade Republike Hrvatske, obzirom je država jedini osnivač Hrvatskih šuma d.o.o. znači podupiranje ovakvog način rada, nepoštivanje primarnih odredbi Zakona o radu vezano za način zapošljavanja radnika/ca i omogućavanje da tzv. outsourcing u Republici Hrvatskoj ipak postane pravilo, a ne iznimka” naglašavaju u ORaH-u.