U fokusu

Zbog uznemiravanja građana

Zabranjen proustaški skup

Zabranjen proustaški skup

Nakon što je zagrebačka policija isprva odobrila proustaški skup u režiji Autohtone Hrvatske stranke prava koji je trebao biti održan u subotu na Trgu bana Jelačića, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić donio je rješenje kojim se zabranjuje takvo okupljanje.

U svom priopćenu MUP navodi:  “S obzirom da organizator osnivanje, postrojavanje i prisegu stranačke vojske namjerava održati na središnjem gradskom trgu i djelomično u najfrekventnijoj ulici, gdje se zbog zadovoljavanja različitih potreba stalno nalazi veliki broj građana, te izraženu javnu osudu i protivljenje takvom okupljanju, postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje i javnog okupljanja uz postrojavanje i davanje prisege izazvalo uznemirenost kod većeg broja građana, a s obzirom na vrijeme, broj sudionika i narav okupljanja moglo ozbiljnije poremetiti kretanje većeg broja građana te dovesti do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira”.

 Podsjetimo, fašistička Autohtona Hrvatska stranka prava ove subote namjeravala je postrojiti stranačku vojsku Hrvatskih domoljubnih snaga u samom centru Zagreba. Naime, u čast 119. godišnjice smrti dr. Ante Starčevića stranka Dražena Keleminca osnovala je stranačku vojsku, koja je trebala na Trgu bana Jelačića postrojiti i prisegnuti Domovini. Prije toga, najavljeno je bilo kako će se ‘vojnici’ naći u prostorijama A-HSP-a, gdje će odraditi vježbu. 

Odjeća je također dio imidža ustaša 21. stoljeća.

Kako očito nemaju sredstava za kupiti uniforme, u A-HSP su naložili da pripadnici Hrvatskih domoljubnih snaga dođu u crnim čizmama ili cipelama, crnim hlačama s ‘đepovima sa strane’ (op.a. gramatičke pogreške dio su citata) i crnoj jakni ‘Spitki’. Oni koji ne budu adekvatno odjeveni, navodi se, neće moći položiti prisegu niti se uopće postrojiti.