U fokusu

Objavljujemo:

Reagiranje Zagreb Pridea na tekst ‘Tužna priča LGBT aktivizma u Hrvatskoj: Gdje si bila 2002.?’

Reagiranje Zagreb Pridea na tekst ‘Tužna priča LGBT aktivizma u Hrvatskoj: Gdje si bila 2002.?’

Zagreb Pride reagirao je na tekst Ane Brakus “Tužna priča LGBT aktivizma u Hrvatskoj: Gdje si bila 2002.?” objavljen na našem portalu jučer. Sukladno dobroj novinarskoj praksi reakciju prenosimo u cjelosti.

“Povodom teksta bivše članice Udruge Zagreb Pride, Ane Brakus, objavljenog 18. veljače na portalu Libela, željele/i bismo pojasniti i obrazložiti zašto Ana Brakus ove godine nije primljena u Organizacijski odbor Zagreb Pridea. U e-mailu koji je Ana objavila uz svoj članak vrlo jasno stoji da je njena prijava odbijena “zbog neodgovornog izvršenja obveza koordinatorice Povorke ponosa 2014.” te “zbog narušenih odnosa s većim brojem članica Udruge i neuspješnog postupka mirenja”. To su jedini stvarni i istiniti razlozi zbog kojih je Zagreb Pride tu odluku donio, a ne zbog osobnih ili bilo kakvih političkih ili ideoloških razloga insinuiranih tekstom.

Ana Brakus je, naime, dosad dva puta primljena u OOPP, 2013. i 2014. godine. Surađivala je sa Zagreb Prideom od 2013. godine, kao članica Organizacijskog odbora. Iste godine primljena je u članstvo udruge, da bi potom obnašala ulogu koordinatorice Povorke ponosa 2014. godine. Bila je jedna od sedam članova/ica izvršnog tijela organizacije ‒ Koordinacijskog odbora Udruge. U tom razdoblju Ana Brakus je aktivno radila u organizaciji, sudjelovala u donošenju odluka, imala pristup informacijama, sudjelovala na sastancima, utjecala na rad i smjernice organizacije te javno istupala u njeno ime i predstavljala je u nizu prilika.

Tijekom 2014. godine dio članstva udruge, kao i dio članstva prošlogodišnjeg OOPP-a, izražavao je nezadovoljstvo njenim načinom rada, suradnjom i komunikacijom, kao koordinatorice Organizacijskog odbora i članice Koordinacijskog odbora, prema kolegicama/kolegama, članstvu te volonterima/kama udruge. Ti problemi su bili izneseni na više sastanaka i evaluacija, ali bez rezultata. Ana Brakus krajem 2014. godine nije izabrana na mjesto koordinatorice Udruge Zagreb Pride, nakon čega je svojevoljno napustila članstvo u istoj. Konflikt koje je nastao pokušale/i smo riješiti i medijacijom uz posredovanje vanjske osobe, koja, međutim, nije uspjela.

Stoga, zbog teško i trajno narušenih odnosa, prijavu za članstvo u Organizacijskom odboru Povorke ponosa 2015. godine nismo mogle/i uvažiti. Ta odluka je za nas vrlo teška i neugodna, no vjerujemo da je u ovoj situaciji jedina moguća, jer jedino na ovaj način možemo osigurati da rad u ovogodišnjem Organizacijskom odboru bude ugodno iskustvo za sve, a ne samo za neke, da proces donošenja odluka bude uključiv i nehijerarhičan. Želimo da svatko od nas dobije jednak prostor za izražavanje mišljenja, stavova te za individualno djelovanje. Jasno je i logično da, nažalost, nije bilo moguće drugačije postupiti te da je odluka donesena u najboljem interesu ostvarenja organizacije ovogodišnje Povorke ponosa i LGBTIQ zajednice kojoj je ona važna i koja u njoj sudjeluje” stoji u reakciji koju potpisuju: Zvonka Barbir, Franko Dota, Marin Ježić, Marko Jurčić, Luka Nimac, Ivan Novosel, Jelena Poštić, Cvijeta Senta, Simona Skuzin, Petra Tomašić i Nikola Zdunić.