U fokusu

Unatoč ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama

Kućne pomoćnice u Libanonu osnovale sindikat

Kućne pomoćnice u Libanonu osnovale sindikat

Unatoč ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama, više od dvjestotinjak kućnih pomoćnica i migrantkinja osnovale su krajem siječnja u Libanonu prvi sindikat kućnih pomoćnica u arapskom svijetu. Prema libanonskim zakonima, stranim radnicama uskraćeno je pravo osnivati vlastite sindikate. Ovaj sindikat okuplja sve radnice bez obzira na njihovu nacionalnost. Prema podacima UN-a, u arapskom svijetu broj migranata i migrantkinja koji rade doseže 30 milijuna.

Posljednjih je nekoliko dana Ministarstvo rada i socijalne skrbi pokušavalo spriječiti održavanje prve konferencije. Pod prijetnjom sigurnosnih snaga, prozivali su pristaše da odustanu i suoče se s posljedicama. Ministarstvo je odlučno branilo svako formiranje koje krši libanonske zakone s izričitim zabranama stvaranja ovakvih formacija. U tom su slučaju kućne pomoćnice u vrlo teškom položaju bez ikakve pravne zaštite.

“Mi želimo biti tretirane kao prava ljudska bića, kao prave radnice” poručuje Leticia, Filipinka koju je prije nekoliko godina napao i silovao poslodavac te dodaje da se kao članica ovog sindikata više neće osjećati sama u borbi protiv zlostavljanja.

Različite organizacije koje se bave ljudskim pravima često optužuju Libanon i zemlje Perzijskog zaljeva za rasističko i ponižavajuće postupanje prema kućnim pomoćnicama.  Prema kontroverznom kafale sponzorskom sustavu kućne su pomoćnice u potpunosti prepuštene na milost i nemilost poslodavaca/ki. Radnice su vrlo ograničene s promjenom radnog mjesta, suglasnost poslodavaca za oko ranijeg odlaska dobiva se vrlo teško, a vrlo su česti slučajevi predaje putovnice poslodavcu/ki. Sve su češći i slučajevi izgladnjivanja, zaključavanja i ograničavanja kretanja, a mnoge od pomoćnica mjesecima su bez plaće i lišene svih prava.  

Otporu unatoč, konstituirajuća konferencija je održana. Uz sve prijetnje Ministarstva radnice su ostale ustrajne, a prvi sindikat ušao je u povijest.