U fokusu

Europska unija i rodna ravnopravnost

Posebnu pažnju treba posvetiti pitanju uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena u procesima političkog odlučivanja

Posebnu pažnju treba posvetiti pitanju uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena u procesima političkog odlučivanja

U okviru latvijskog predsjedanja Vijećem EU u  Rigi 22. i 23. siječnja 2015. održan je sastanak Skupine visoke razine za uvođenje rodno osviještene politike Europske komisije. Ispred Hrvatske sastanku je prisustvovala ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr.sc. Helena Štimac Radin.

Sastanak je službeno otvorio ministar socijalne skrbi  Litve  Uldis Augulis koji je kao najvažnije izazove i prioritete latvijskog predsjedanja u području ravnopravnosti spolova istaknuo suzbijanje rodne segregacije na tržištu rada, razlika u mirovinama i plaćama na uštrb žena, uklanjanje rodnih stereotipa i razvoj mogućnosti za uspješnije usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života. 

Predstavnica Luxembourga, kao sljedeće zemlje predsjedateljice Vijeća EU, istaknula je da će Luxembourg posebnu pažnju posvetiti pitanju uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena u procesima političkog i javnog odlučivanja.

Na sastanku su predstavnici/e zemalja članica EU raspravljali o pitanjima vezanim uz ravnopravnost spolova na globalnoj razini nakon 2015. godine i o pripremama za sudjelovanje na 59. sjednici Komisije za status žena UN-a.

Posebno se raspravljalo o mjerama koje se poduzimaju na nacionalnim razinama s ciljem osiguranja ravnopravnosti spolova temeljem strategije Europa 2020. uz kritiku Godišnjeg izvješća o rastu u koji nije uvrštena rodna dimenzija.

Salla Saastamoinen, direktorica za jednakost Europske komisije, predstavila je budući program EK unutar kojeg će se u 2015. godini donijeti nova Strategija za ravnopravnost spolova EK za razdoblje od 2015. do 2020. godine, predstaviti Izvještaj o napretku u ravnopravnosti muškaraca i žena uoči obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. ožujka i uspostaviti nova baza podataka o udjelu žena u upravnim odborima tvrtki.

Vrlo aktivna rasprava vodila se oko Konvencije Vijeća Europe o prevenciji i suzbijanju nasilja nad ženama uključujući obiteljsko nasilje. Većina zemalja članica EU istaknula je spremnost za potpisivanje ili ratifikaciju ove Konvencije uz isticanje očekivanih izazova vezanih uz njenu punu implementaciju.

Ravnateljica Ureda H. Štimac Radin navela je da je Republika Hrvatska potpisala Konvenciju još u siječnju 2013. godine, da od tada traje kontinuirana javna rasprava vezana uz njenu ratifikaciju te je izvijestila i o aktivnostima koje se od strane Ureda za ravnopravnost spolova i drugih institucija provode s ciljem njene popularizacije i diseminacije što širem krugu dionika.

Salla Saastamoinen je najavila  da postoji velika vjerojatnost da Europska unija potpiše i ratificira ovu Konvenciju što bi ujedno značilo i odašiljanje jake političke poruke o važnosti primjene seta integriranih mjera za suzbijanje i borbu protiv nasilja nad ženama drugim europskim zemljama.

Predstavnice Europske komisije predstavile su također i dvogodišnji plan i teme financiranja projekata u području ravnopravnosti spolova i suzbijanja nasilja nad ženama u ukupnom iznosu od 13,3 milijuna Eura za 2014. godinu temeljem raspisanih natječaja za državne institucije i organizacije civilnog društva u zemljama članicama EU, u okviru Programa za prava, jednakost i građanstvo.

Skupina visoke  razine za uvođenje rodno osviještene politike sastaje se dva puta godišnje u zemlji koja predsjedava Vijećem EU. Jedan od njenih najvažnijih ciljeva jest osiguravanje aktivne podrške predsjedavatelju Vijeća EU putem identificiranja politika i pitanja na razini EU koja bi trebala biti razmatrana iz perspektive ravnopravnosti spolova.