U fokusu

'otpor će pobijediti'

Kobane na korak do oslobođenja: Iznad grada se vijori 75 metara duga zastava u čast paloj borkinji

Kobane na korak do oslobođenja: Iznad grada se vijori 75 metara duga zastava u čast paloj borkinji

Twitter

Kurdski borci i borkinje oslobodili su veći dio Kobanea, strateški relevantnog grada za daljnje napredovanje ISIS-a u kojem se već nekoliko mjeseci vode krvave borbe.

Iznad grada, na dalekovodu na vrhu brda s kojeg pogled seže na sirijski Kobane vijori se 75 metara duga zastava koja označava oslobođenje tog strateškog mjesta.

Žuto-crvena-zelena zastava TEVDEM-a (Pokreta za demokratsko društvo) dignuta je u čast pale borkinje Arin Mirkan, koja se na tom mjestu raznijela kada se našla okružena islamistima, ali i svim ostalim borcima koji su svoje živote dali za slobodu.

Navodi se kako je više od 70 posto Kobanea i okolice oslobođeno te je samo pitanje dana kada će potpuno istjerati vojnike ISIS-a iz grada.

“Imamo kontrolu nad cijelim gradom i selima na istoku i jugu. A kada zauzmete strateška mjesta znači da se neprijatelju bliži kraj. Obećavamo pobjedu kurdskim majkama koje su izgubile svoju djecu i nastavit ćemo se boriti do kraja. Kobane i otpor će pobijediti”, poručila je zapovjednica feminističke jedinice Biharin Kendal.

Golemu ulogu u borbama imale su upravo žene. Naime, oformljena je feministička vojska YJA, koja je vrlo slična oružanim Slobodnim ženama Španjolske (Mujeres Libres). Žene su sudjelovale i pokazale se kao vrsne ratnice u operacijama protiv snaga Islamske države.

Tijekom trogodišnjeg krvavog rata u Siriji, Zapadni Kurdistan nije bio samo prostor kurdskog nacionalnog oslobođenja nego i prostor jednog dubokog demokratskog procesa. To je jedini prostor u regiji koji aktivno potiče sudjelovanje žena u društvu, jedini koji aktivno radi na etničkom i vjerskom suživotu i jedina politička struktura (od svih država i ‘država’ u regiji) koju humanitarne organizacije ne optužuju za teško kršenje ljudskih prava.