U fokusu

Pomilovanje

El Salvador: Oslobođena žena osuđena na 30 godina zatvora zbog spontanog pobačaja

El Salvador: Oslobođena žena osuđena na 30 godina zatvora zbog spontanog pobačaja

Aktivisti/kinje tvrde kako se upravo u ovom trenutku, dok je  tema potpune zabrane pobačaja aktualna, treba učiniti sve kako bi se dekriminalizirao.

Aktivisti i aktivistkinje za pravo na pobačaj slave odluku Kongresa El Salvadora da se ženi koja je osuđena na trideset godina zatvora radi ubojstva, odnosno komplikacije tijekom trudnoće koje su rezultirale spontanim pobačajem, kazna oprosti. 

Prvotno osuđena radi pobačaja, Carmen “Guadalupe” Vasquez je optužena i osuđena za teško ubojstvo 2007. godine. Prema aktivistima, Guadalupe je imala poteškoća još kod kuće i pobacila. Kasnije je odvedena u bolnicu, gdje su liječnici/e zvali policiju i optužili je da je namjerno probala prekinuti trudnoću. 

Oprost njezine kazne je olakšanje za aktiviste i aktivistkinje, koji/e navode kako zakon o pobačaju te zemlje krši ljudska prava. El Salvador je kriminalizirao pobačaj 1998. godine. Najmanje 129 žena je optuženo i suđeno pod tim zakonom izmedu 2000. i 2011. godine, dok je 26 žena optuženo za ubojstvo i zatvoreno. 

Mnogi/e su online slavili odluku donesenu u srijedu:

@DominesmosiasTIL: Čestitamo #Las17 i slavimo napredak u borbi za seksualna i reproduktivna prava žena 

{slika}

Guadalupe je jedna od 17 žena koje predstavljaju kampanju #Las17 koja traži oslobađanje žena koje su nepravedno optužene za pobačaj. One su već iskoristile sva pravna sredstva za izmjenu kazne. 

U izjavi Centra za reproduktivna prava oslobođenje od kazne je navedeno kao “važan korak prema pravdi”, ali se mora više toga učiniti. Ova izjava je mnogo puta ponovljena u on-line sferi:

@olgag1virginaSada moraju pustiti svih 16 u kolektivnom oprostu. Ako oslobode jednu, oslobode sve.

{slika} 

  Prevela i prilagodila Marinella Matejčić