U fokusu

Algirdas Vaclovas Patackas

Litvanski parlamentarac izrazio prijetnje organizaciji za prava LGBT osoba

Litvanski parlamentarac izrazio prijetnje organizaciji za prava LGBT osoba

Zastupnik litvanskog parlamenta Algirdas Vaclovas Patackas javno je upozorio voditelja lokalne nevladine organizacije za prava LGBT osoba da su njihovi nedavni prijedlozi ‘igranje s vatrom’ te da bi predložene aktivnosti mogle rezultirati “crnim, odvratnim i potpuno neprihvatljivim reakcijama” poput ‘onih u Parizu’. Izjava je objavljena kao službeni odgovor organizaciji LGL (Lithuanian Gay League) koja je početkom godine predložila korištenje starih nevažećih novčanica od 10 litvanskih litasa kao šaljivih LGBT suvenira.  

U izjavi, koja je prvobitno objavljena na desničarskom portalu aklas.lt, Patackas je optužio voditelja LGL-a Vladimira Simonka za ‘provokaciju’ koja bi mogla rezultirati ‘ljudskim žrtvama’. “Ovakva vrsta crnih, odvratnih i potpuno neprihvatljivih provokacija može rezultirati samo istim crnim, odvratnim i potpuno neprihvatljivim odgovorom. Jer u Litvi, kao i u svakoj zemlji koja sebe naziva kršćanskom, ne okreće svatko i drugi obraz; postoje mnogi koji postupaju po principu oko za oko kao što smo vidjeli na primjeru Pariza,” upozorio je Patackas, nezavisni parlamentarac koji je nekoć pripadao parlamentarnoj grupi Put hrabrosti

 {slika}

LGL je odmah po objavi zatražio detaljnu istragu nadležnih tijela o navodnim prijetnjama organizaciji. “Unatoč činjenici da je izjava upućena meni kao voditelju, izazvala je nelagodu svim članovima organizacije. Ukoliko se pokaže da su optužbe istinite, svoje povjerenje polažemo u nadležnu vlast. Ako se pak radi o ‘šali’, zastupnik Patackas ima zaista loš smisao za humor potpuno neprihvatljiv s obzirom na nedavne tragedije u Francuskoj,” rekao je Simonko. LGL je apelirao na zastupnika Patackasa da, ukoliko posjeduje ikakve informacije o planiranju napada na organizaciju ili njene članove, odmah o tome obavijesti nadležnu policiju. 

 Prevela i prilagodila Ana Begić