U fokusu

Prosvjed majki u Puli

‘Grad Pula neprijatelj djece: odluke Grada Pule smrde, užasno smrde!’

‘Grad Pula neprijatelj djece: odluke Grada Pule smrde, užasno smrde!’

Nezadovoljstvo zbog poskupljenja vrtića, ukidanja popusta na drugo dijete u vrtiću, te smanjenja sufinanciranja za djecu korisnike dječjeg doplatka potaknulo je mlade majke da jučer, u znak prosvjeda, ispred pulske gradske palače ostave ‘pune’ pelene.

Prosvjednice su ispod gradonačelnikovog prozora otpjevale ‘Tata kupi mi auto’, ali se Boris Miletić nije oglasio.

S obzirom na to da se gradonačelnik nije odazvao, mlade majke su napisale otvoreno pismo pod nazivom: ‘Grad Pula neprijatelj djece: odluke Grada Pule smrde, užasno smrde!’. te ga ostavile zajedno s pelenama. Pismo gradonačelniku Miletiću prenosimo u cijelosti:

Poštovani gradonačelniče i vijećnici Grada Pule,

obraćamo Vam se u ime nezadovoljnih roditelja grada Pule Vašim novogodišnjim odlukama kojima se na sramotan način udarilo na džepove najranjivije skupine društva – djece i nas, njihovih roditelja! To je bezobrazan, katastrofalan način “punjenja” proračuna jer se djecom najlakše manipulira i smatramo da ste nas prisilno ucijenili: i sami ste roditelji i znate da djeca moraju imati najpotrebnije. Istu onu djecu kojih su Vam usta puna u kampanjama kada nam se za njih obećava sve i svašta.

Roditeljima je ionako teško u aktualnom razdoblju krize, a ovim odlukama kojima ste pokušali “pokrpati” proračun i tiho šmugnuti pokazujete da Pula nije dostojna titule koju nosi: iz prijatelja se Grad prometnuo u neprijatelja djece! Nakon podizanja prireza i povećanja udjela roditelja u cijeni vrtića koja sada iznosi 690 kn mjesečno (kada je dijete bolesno čak i cijeli mjesec plaća se puna cijena!), ukidanja popusta od 20 posto za drugo dijete u vrtiću, smanjenja postotka sufinanciranja za djecu korisnike dječjeg doplatka, ukinuli ste i besplatan prijevoz autobusima Pulaprometa za pulske osnovnoškolce koji stanuju tri, odnosno pet kilometara od škole.

Ove vaše odluke tsunami su za naše obiteljske proračune. I još nešto, sviđa nam se da nam je grad okićen i lijep, želimo da je privlačan nama i turistima, posebice u blagdansko vrijeme, također smo svjesni da se određene stavke iz proračuna ne mogu “pokriti” drugim stavkama ali zaista, zaista je degutantno u isto vrijeme uložiti 1.800.000 kuna u novogodišnju dekoraciju, dičiti se najkuglom u Europi i otkinuti od najmlađih koji su česta adresa kada skupljate političke poene. Potez je to koji smrdi, užasno smrdi!

Smatramo da je socijalna i obrazovna politika koju Grad provodi loša i da je krajnje vrijeme da se naprave pomaci. Dragi vijećnici i gradonačelniče, niste li spremni štedjeti na svojim troškovima, honorarima, automobilima, domjencima, PR-agencijama i ostalome luksuzu u vrijeme krize, budite barem moralni kad je naš novac u pitanju, jer mi Vas plaćamo, pa ne dirajte našu djecu. Budući da pošteno plaćamo poreze i prireze svome gradu, smatramo da nas se treba pitati i obavijestiti o ovako važnim odlukama!

Zahtijevamo:
– smanjenje cijene vrtića za iznos obroka kad dijete nije prisutno u vrtiću (bolest, godišnji odmori)
– vraćanje dosadašnje subvencije prijevoza osnovnoškolcima
– vraćanje 20 posto popusta u plaćanju vrtića na drugo dijete i na svako sljedeće
– poticajniju natalitetnu politiku Grada – 500 kn za svako rođeno dijete je premalo!
– vraćanje popusta od 50 posto u cijeni vrtića za korisnike dječjeg doplatka.