U fokusu

europski gradovi za rodnu ravnopravnost

Što su to FemCities?

Što su to FemCities?

FemCities je prva regionalna informacijska i komunikacijska platforma, nastala 2005. godine preuzimanjem East – West ženske mreže Milena. Mreža je izvorno surađivala s gradovima u Srednjoj Europi, osobito u Austriji , Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj da bi kasnije proširila svoju djelatnost na gradove u cijeloj Europskoj uniji i izvan nje. FemCities sebe vidi kao platformu za razmjenu iskustava i dobre prakse u području lokalne i regionalne ženske politike te se obraća predstavnicama/ima europskih općinskih uprava koje/i se bave pitanjima ravnopravnosti i rodnim stručnjakinjama/stručnjacima iz raznih područja, dok nevladine organizacije i upravne jedinice provincija, saveznih država ili kantona mogu biti pridruženi partneri.

Ova platforma nudi svojim članovima i članicama potporu u razmjeni informacija, suradnju na konkretnim akcijama, predstavljanje ženskih političkih pitanja široj publici i djeluje kao izvor informacija o temama od značaja za ženske politike u Europi. Pored informacija o ženskim projektima, web stranica nudi kalendar događanja, sveobuhvatna medijska izvješća i vijesti o relevantnim političkim i kulturnim zbivanjima. Važna značajka je opsežan imenik kontakt osoba i institucija koje se bave pitanjima kao što su jednake mogućnosti, gospodarstvo, politika ili znanost.

“Međunarodna razmjena dobre prakse i iskustava u području ženskih i rodnih politika je neophodna kako bi se poboljšao programgradova o ravnopravnosti spolova”, stoji na njihovoj stranici.

FemCities razmatra što gradovi i općinske uprave mogu učiniti za promicanje (prava) žena i ravnopravnosti spolova. Mreža podupire razmjenu uspješnih modela na području lokalne i regionalne ženske politike i provodi lobiranje za pitanja spolova u Europi.

Posebno je zanimljiv projekt “FemCities Podunavlje“koji se provodi u okviru projekta “Strategija EU za dunavsku regiju” od lipnja 2011. do prosinca 2016.Projekt je podijeljen u nekoliko modula(FemCities Danube Network, internetska stranica “FemCities Danube Region”, TÖTA goes FemCities i FemCities.media), koji imaju za cilj oživljavanje umrežavanja i suradnje aktivnosti na području ravnopravnosti spolova i lokalne ženske politike u Srednjoj i Istočnoj Europi. Projekt je predstavljen po prvi put 2011. na FemCities konferenciji u Baselu, a suradnja je već započeta s mrežnim partnerima iz Zagreba i Beograda. Tako je Zagreb bio grad partner 2012. na Bečkom Danu djevojaka, koji ima za cilj pružiti djevojkama priliku da istraže brojne životne izbore koje imaju i dati im jedinstvene doživljaje učenja kako bi saznali više o netradicionalnim karijerama.

“Mi dijelimo isti problem, jer su žene prezastupljene u pojedinim akademskim područjima ili su odabrale određene strukovne programe srednjih škola sljedećih rodni obrazac i stereotipe. Želimo to promijeniti kako bi imali rodno uravnoteženu strukturu mladih na tržištu rada i nakon što smo vidjeli kako se to radi u Beču želimo započeti s istim Danom djevojaka i u Zagrebu”, rekla je Melita Mulić, članica delegacije iz Zagreba.

Zagrebački su predstavnici i predstavnice tada imali priliku vidjeti kako funkcioniraju bečki Dani djevojaka, kroz posjete raznim radionicama i kroz razgovore s predstavnicima poduzeća. “Razmjena je bila vrlo korisna zalažemo se za stavljanje Dana djevojaka u Akcijski plan za ravnopravnost spolova grada Zagreba”, zaključila je Melita Mulić.

“U gradu Zagrebu, ravnopravnost spolova postala je predmetom velike važnosti u posljednjih nekoliko godina”izjavila je Jana Radić na FemCities konferencijiuGrazu 2014. godine. Dva tijela koja se bave pitanja ravnopravnosti spolova u gradu suSlužba za promicanje ljudskih prava, ravnopravnosti spolova, odnosa s nacionalnimmanjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva, koja je dio Ureda gradonačelnika, i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Gradske skupštine.

Na temelju Nacionalne politike ravnopravnost spolova,Gradska skupština usvojila je Akcijski plan za provedbu mjera nacionalne politike za ravnopravnost spolova u ožujku 2013. Ovaj plan je prvi strateški dokument, koji se bavi isključivo “ženskim pitanjima”. Jedan od ciljeva ovog Akcijskog plana je i razvijanje suradnje s Mrežom FemCities, te organiziranje konferencije Mreže FemCities u Zagrebu sljedeće godine.

U Zagrebu se provode aktivnosti na području promicanje ženskih prava, jednakosti spolova i nediskriminacije kao i jačanju brige te podrške žrtvama rodno uvjetovanog nasilja u suradnji s mnogim nevladinim organizacijama. Tako primjerice Grad financira projekte koji pružaju besplatnu pravnu i psihološku pomoć ženama, projekte na sprječavanju diskriminacije s ciljem educiranja o višestrukoj diskriminaciji pojedinih skupina žena – djevojaka i žena starijih od 50 godina te projekte čiji je cilj poticanje sudjelovanja mladih žena u društvenom i političkom životu.Također se svake godine dodjeljuje nagrada za zagrebačku ženu godine, od 2007., kojom se afirmira rad žena koje su doprinijele poboljšanju kvalitete života u Zagrebu.