U fokusu

Diskriminatorna praksa u Indoneziji

Indonezijske policajke prisiljene na ‘test nevinosti’

Indonezijske policajke prisiljene na ‘test nevinosti’

Kandidatkinje koje se žele pridružiti indonezijskoj policiji prisiljene su na “test nevinosti“, izvjestio je Human Rights Watch (HRW), koji je intervjuirao kandidatkinje i policajke u šest gradova.

Test je javno objavljen kao obavezan prije pridruživanja policiji i izvodi se kao dio opće prakse za nove kandidatkinje, zahtijevajući da se žene podvrgnu “ginekološkom pregledu”.

Osim što se od žena zahtijeva da nisu u vezi te da se ne smiju udati prije nego što provedu par godina u policiji, indonezijska web stranica policije tvrdi da se moraju podvrgnuti “testu nevinosti” unutar općeg zdravstvenog pregleda, s dodanim upozorenjem da se “svim ženama koje žele postati policajke preporučuje da ostanu nevine“.

Iako žene koje “nisu položile” test nisu nužno izbačene iz konkurencije, sve intervjuirane kandidatkinje su rekle kako je pregled izuzetno bolan i traumatičan, te da je ta praksa široko prihvaćena.

“Ulazeći u sobi za pregled, bila sam jako uznemirena”, rekla je jedna od kandidatkinja. “Bojala sam se da nakon pregleda više neću biti djevica. Pregled je bio bolan, jedna se moja prijateljica čak onesvijestila”.

Iako se žene često žale svojim nadređenima o pregledu, a bivši šef policije se složio da se test ne provodi još 2010. godine, do toga ipak nije došlo i sve ostaje na starom.

“Takozvani test nevinosti je diskriminatoran i vodi prema rodno uvjetovanom nasilju i nije mjera sposobnosti žene za policijsku karijeru”, rekla je Naisha Varia iz HRW-a. “Ova praksa ne samo da sprječava da se žene uključuju u policiju, već i onemogućuje da Indonezija ima zaista kvalificirane policajke”.