U fokusu

Pay gap nije mit

Žene su manje plaćene od muškaraca na samom početku karijere

Žene su manje plaćene od muškaraca na samom početku karijere

Nova analiza provedena o razlici u plaćama između muškaraca i žena razbija mit da su žene manje plaćene samo zbog različitog izbora karijere.

Brayce Covert dao je pojašnjenje za ThinkProgress: “Bloomberg Businessweek analizirao je gotovo 10 tisuća ovogodišnjih studenata i studentica koji/e su završili/e studij upravljačkog menadžmeta, a koji/e su mladi/e, bez djece, ambiciozni/e i s poslom s punim radnim vremenom ispred sebe. Unatoč tome što je takav uzorak isključio one koji imaju različito radno iskustvo, traže fleksibilnost zbog brige o djeci, žele posao na pola radnog vremena ili ne ciljaju na visoke pozicije (što se najčešće navodi kao razlog razlike u plaćama, op.a.), žene su dobile početne plaće gotovo 15 tisuća dolara manje od onih koje su dobili muškarci”.

“Iako analiza pokazuje da su žene sklonije manje plaćenim zanimanjima, čak su i unutar iste industrije plaćene manje. U 17 od 22 industrije, ženama su ponuđene manje početne plaće u usporedbi s muškacima. U financijama, recimo, plaće žena bile su manje za 22 tisuće dolara, dok su u informatici 12 300 dolara manje, a u savjetovanju 11 500 dolara.”

Ova je analiza konzistentna s ranijim istraživanjima koja pokazuju istu situaciju i u drugim područjima, što dovodi do razlike u plaćama na svim razinama edukacije i u gotovo svim industrijama, čak i onima u kojima su žene dominantne.

Činjenica da će žene vjerojatnije smanjiti radne sate kada dobiju djecu objašnjava zašto se razlika u plaćama povećava kroz karijeru. No opet, to ne možemo nazvati “izborom” budući da nedostaje opća potpora u planiranju obitelji i zbrinjavanju djece, kao i razlika u plaćama na samom početku karijere. Također, Covert napominje, “samo je 10 posto razlike u plaćama rezultat različitog radnog iskustva”.