U fokusu

Fabiola Gianotti

Prva žena na čelu CERN-a

Prva žena na čelu CERN-a

Jedna od najistaknutijih znanstvenica današnjice, talijanska fizičarka dr. Fabiola Gianotti postala je nova direktorica CERN-a. 

Mandat ove izuzetne 54-godišnje talijanske znanstvenica počet će 1. siječnja 2016. godine, kada će zamijenit dosadašnjeg glavnog ravnatelja Rolf-Dieter Heuera, koji odlazi u mirovinu.

Gianott u CERN-u radi od 1994. godine i sudjelovala je u brojnim eksperimentima, a prethodno je doktorirala nuklearnu fiziku na sveučilištu u Milanu.

Bila je voditeljica ATLAS eksperimenta od 2009. do veljače 2013. godine, eksperimenta koji je 2012. godine doveo do otkrića Higgsova bozona (božje čestice), čestice koja pomaže fizičarima/kama objasniti postojanje mase. To je bilo značajno otkriće u fizici na kojem se radilo gotovo pola stoljeća, a Petar Higgs i Francois Englert su za ovo važno otkriće prošle godine dobili Nobelovu nagradu za fiziku.

“Fabiola Gianotti će biti inspiracija za sve znanstvenice”, rekla je Lynne Palmer, direktorica WISE-a (Women in to Science and Engineering), te dodala: “Nadam se kako će ovo potaknuti više djevojaka da studiraju fiziku”.

Gianotti je rekla da je inspiraciju za znanost dobila u 17. godini kada je pročitala biografiju Marie Curie, prve žene koja je dobila Nobelovu nagradu za istraživanja o radioaktivnosti.

” Vizija doktorice Gianotti CERN-a kao vodećeg akceleratora čestica u svijetu, zajedno s njezinim bogatim znanjem i iskustvom, presudila je u izboru za direktoricu CERN-a”, rekla je predsjednica Vijeća Agnieszka Zalewska.

Gianotti je istakla kako joj je ova titula velika čast i odgovornost, te dodala: “CERN je centar znanstvene izvrsnosti i izvor ponosa i inspiracije fizičara i fizičarki širom svijeta”.