U fokusu

Izborno zakonodavstvo

SDP predlaže odbacivanje izbornih listi bez 40 posto žena

SDP predlaže odbacivanje izbornih listi bez 40 posto žena

SDP će u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatskom saboru koji, među ostalim, predviđa preferencijalno glasovanje po uzoru na izbore za Europski parlament, te odredbu po kojoj bi se izborna lista na kojoj je manje od 40 posto žena smatrala nevažećom, prenosi ezadar.hr.

Hini je to kazao SDP-ov zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin.

“Mi smo već na dva načina pokušali osigurati poštivanje odredbe o zastupljenosti spolova – financijskim poticajima i deklaratornim nalogom kroz Zakon o ravnopravnosti spolova, no ti pokušaji nisu urodili plodom. Očito je da, kad mrkva nije upalila, treba batina”, rekao je Grbin.

Objasnio je da su u SDP-u proučili dokumente relevantnih europskih tijela, koja diskvalifikaciju lista koje ne poštuju “žensku kvotu” preporučuju kao jedini učinkovit model za postizanje željene zastupljenosti spolova u parlamentu.

Upozorio je i da bi problem podzastupljenosti žena u Saboru dodatno moglo produbiti preferencijalno glasovanje, koje biračima omogućuje da s liste izaberu jednog kandidata kojemu daju prednost pred ostalima.

Za preferencijalno glasovanje SDP predlaže prag od 10 posto, kakav je propisan i za euroizbore. To znači da će se preferirani glasovi uvažavati samo onim kandidatima koji osvoje više od 10 posto ukupnih glasova koje je dobila lista na kojoj su kandidirani.

SDP predlaže i ukidanje instituta nositelja liste, koji smatraju nepotrebnim, s obzirom na uvođenje preferiranog glasa.

“Cilj nam je da se Izborni zakon izmijeni do kraja ove godine, odnosno do 15. prosinca”, kazao je Grbin, koji smatra da je Saboru 45 dana više nego dovoljno da razmotri sve pristigle prijedloge.