U fokusu

Mađarska

Preko 100.000 Mađara prosvjeduje protiv internet poreza

Preko 100.000 Mađara prosvjeduje protiv internet poreza

Preko 100.000 Mađara izašlo je u utorak navečer na ulice Budimpešte u znak prosvjeda protiv odluke vlade da se plaća porez na internet.

Prosvjednici su marširali ulicama Budimpešte tražeći ukidanje planiranog poreza i zbacivanje Viktora Orbana s vlasti.

Mnogi prosvjednici su imali podignute transparente na kojima je pisalo ‘ERROR’ i ‘Koliko puta nas želite oderati?’

Odluka je već implementirana i odlučeno je da će Mađari od 2015. godine plaćati 150 forinti (0,60 dolara) po gigabajtu. Vlada je također obećala da će ograničiti porez na 700 forinti (2,92 dolara), dok bi tvrtke trebale plaćati maksimalno 5.000 forinti (20,31 dolar) poreza.  

Ovo je daleko najveći prosvjed u Mađarskoj od dolaska na vlast premijera Viktora Orbana i njegove vlade desnog centra 2010. godine.

No, ovo nije prvi puta da vlada Viktora Orbana ugrožava prava građana. Napomenimo kako je prošle godine mađarski parlament izglasao promjene Ustava kojima se, kako upozoravaju kritičari, ugrožavaju demokratska prava i slobode.

Također, Orban je ljetos izjavio kako želi okončati liberalnu demokraciju u korist ‘neliberalne’ države po uzoru na Rusiju i Tursku.

Porez na internet samo je jedan u nizu ‘posebnih poreza’. Orbanova vlada je u nekoliko posljednjih godina, kako bi zadržala proračunski deficit pod kontrolom, već uvela nekoliko sličnih poreza, kao što je porez na trgovine na malo, porezi za bankarski i energetski sektor, te poreze telekomunikacijskim tvrtkama.

Prosvjednici, nakon drugog dana prosvjeda, najavljuju kako će nastaviti protestirati i u drugim mađarskim gradovima, kao i pred nekim mađarskim veleposlanstvima u zemljama EU, sve dok vlada ne povuče sporni porezni plan.

Oglasila se i Europska komisija, koja  se oštro protivi namjeri mađarskih vlasti da uvedu porez na korištenje interneta i najavljuju da će reagirati ukoliko porez bude uveden.