U fokusu

PRVI ETIOPSKI FILM NA ZFF-u

Posebno priznanje ZFF-a ‘Hrabroj djevojci’

Posebno priznanje ZFF-a ‘Hrabroj djevojci’

Prisiljavanje i otmica djece za brak zločin je protiv čovječnosti, zabranjen od strane brojnih međunarodnih konvencija. Ipak, takve otmice se u mnogim zemljama svijeta toleriraju kao tradicionalno i odobreno sredstva za muškarce koji tako osiguravaju svoje buduće supruge. Na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu prikazan je etiopski film ‘Hrabra djevojka’ redatelja Zeresenaya Berhanea Meharia na službenom jeziku Amharicu. Radi se o ekranizacija istinite priče o ukorijenjenom patrijarhatu koji žene tjera na neljudske uvjete života. Film započinje otmicom četrnaestogodišnje Hirut koju presreće skupina muškaraca na konjima na putu iz škole. U Etiopiji je jedan od najstarijih običaja da se djevojke njenih godina otima u svrhu ženidbe. Hirut, međutim, u pokušaju bijega nehotice upuca svog otmičara i zbog toga završava u zatvoru. Bez obzira na to što je silovana i ozlijeđena, lokalno pravosuđe traži smrtnu kaznu i pokapanje sa svojom žrtvom. Mlada odvjetnica Mezaza Ashenafi koju glumi Meron Getnez staje u Hirutinu obranu i hrabro započinje borbu između ljudskih prava i okrutnih običaja.

{slika}

Film orginalnog naziva ‘Difret’ što u prijevodu ima dva značenja “hrabrost” i ” biti silovan/a” producentski potpisuje Angelina Jolie. Tema propituje mogućnost slamanja stoljetnih tradicija i sustava vjerovanja koji grubo narušavaju prava žena i djevojčica u Etiopiji. U travnju 2014. godine, Afrička unija donijela je deklaraciju o okončavanju prisilnih dječjih brakovaa Etiopija zauzima visoko peto mjesto među prvih deset zemalja u kojima su dječji brakovi najrašireniji. Njihov režim najavio je iskorijenje i kaznenu praksu za prisilne brakova u roku od deset godina. Siromaštvo je jedan od glavnih uzroka dječjih dogovorenih brakova, a djevojke i djevojčice najčešće ulaze u brak s puno starijim muškarcima. Radi se o milijunima djevojčica u dobi od 10-17 godina, koje zbog nižeg statusa u društvu kao rezultata društvene i kulturne tradicije, te ekonomskog tereta svojim obiteljima, ostaju bez svojih ljudskih prava.

Film ‘Hrabra djevojka’ osvojio  je nagrade na ovogodišnjem Sundanceu i Berlinaleu, a na Zagreb Film Festivalu dobio je posebno priznanje od strane žirija. Dirljiva priča o hrabrosti etiopske tinejdžerke koja brani svoje dostojanstvo po cijenu života, ali i mladog redatelja koji filmom o Hirut pokušava educirati svijet o stanju u Africi, poziv je na glasne medijske i aktivističke akcije i promjenu zakona koji će kažnjavati prisilne i dogovorene brakove za djevojčice diljem svijeta.