U fokusu

više od 33.000 osoba radi, a ne prima plaću

Više od 8.500 poduzetnika ne isplaćuje plaće svojim radnicima i radnicama

Više od 8.500 poduzetnika ne isplaćuje plaće svojim radnicima i radnicama

Porezna uprava objavila je na svojim mrežnim stranicama ažurirani popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće svojim radnicima i radnicima. Najnoviji podaci pokazuju da plaće ne isplaćuje ukupno 8.502 poduzetnika s 33.130 zaposlenih, prenosi HRT.

Riječ je o poduzetnicima koji su tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

Na današnjem popisu čak je i više poslodavaca nego na prvom popisu nazvanom popis ‘srama’, kojeg su Porezna uprava i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavili 15. srpnja, kao i popisima neisplatitelja plaća objavljenim sredinom kolovoza i sredinom rujna. Dakle, državno ‘posramljivanje’, bez realnih sankcija je još jednom urodilo plodom.

Na prvom je popisu sredinom srpnja bilo 7.038 poduzetnika, a taj je broj do sredine rujna porastao na ukupno 7.907. No, iz Porezne uprave napominju kako popisi poreznih obveznika/poduzetnika koji ne isplaćuju plaće nisu usporedivi iz razloga što se kod svake nove objave popisa povećava broj razdoblja za koje se podaci iskazuju.