U fokusu

rezultati studije UN Women-a

Žene na filmu premalo zastupljene i stereotipno prikazane

Žene na filmu premalo zastupljene i stereotipno prikazane

Rezultati studije Ujedinjenih naroda pokazuju da su žene u međunarodnim filmskim produkcijama premalo zastupljene i da se vrlo često pojavljuju u vrlo klišeiziranim ulogama.

U filmskoj industriji postoji duboko ukorijenjena diskriminacija i stereotipizacija žena i djevojaka, poručuju iz njemačkog odbora UN-ove organizacije za ženska pitanja u Bonnu (UN Women). Diskriminacija iz stvarnog života prenosi se i na filmsko platno, pa tako žene u filmovima dobivaju manje od trećine uloga s tekstom (30,9 posto). Pored toga, junakinje su često izrazito seksualizirane.

Znanstvenici su u okviru studije američkog Instituta Geene Davis za spolove u medijima u suradnji s organizacijom UN Women i Zakladom Rockefeller analizirali filmove iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Brazila, Kine, Indije i Rusije.

Studija je pokazala da se najviše govornih uloga ženama daje u britanskom filmu (37,9 posto) pa onda u brazilskom (37,1 posto) i južnokorejskom (35,9 posto). Na začelju liste su indijske (24,9 posto) i američko-britanske produkcije (23,6 posto).

Istraživanje dalje pokazuje da se žene u njemačkom filmu izrazito često pojavljuju u seksualnom kontekstu; 39,2 posto žena u njemačkim filmovima pokazuje se potpuno ili gotovo potpuno golo. Prosjek se u čitavom svijetu kreće oko 24 posto. Sveukupno gledajući, žene su dvostruko više puta na filmskom platnu izazovno, oskudno odjevene ili potpuno bez odjeće.

Autori/ice studije kritiziraju i činjenicu da su žene u filmovima rijetko prikazane uspješnima u svome zanimanju. U samo 14 posto uloga na upravljačkim i rukovodećim pozicijama pojavljuju se žene.

“Zbog svog moćnog utjecaja na percepciju u javnosti mediji imaju ključnu ulogu u naporima za postizanje ravnoporavnosti spolova”, naglasila je izvršna direktorica UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka.

“Nije novost da bi filmska industrija trebala biti senzibiliziranija prema ravnopravnosti spolova”, dodala je.