U fokusu

Seksizam koji pršti u svim smjerovima

Kampanja MakeMenBetter je seksistička?!

Kampanja MakeMenBetter je seksistička?!

Kampanja za toaletni papir Zewa pod nazivom Make Men Better (Učinimo muškarce boljima) naišla je na negodovanja zbog seksizma, kako prema muškarcima koji se tretiraju kao primitivna stvorenja nesposobna za elementarno održavanje higijene tako i prema ženama koje su tipično odgovorne za dovođenje domaćinstva i obitelji u red. Prenosimo pismo koje je Tamara Puhovski, inače aktivistkinja koja se bavila i pravima muškaraca, uputila Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

“Poštovana, obraćam Vam se povodom objavljivanja kampanje makemenbetter. Ova kampanja oličenje je seksizma koji ne samo da ženu definira kao ‘stručnjaka’ i odgovornu za domaćinstvo (kao što to čini većina reklama za proizvode za domaćinstvo) već se uglavnom fokusira na muškarce koje svodi na djecu koju treba (pre)odgajati i ‘pomoći’ im da usvoje osnovne navike u, ovom slučaju kupaonici, koje im eto treba objasniti – učiniti ih boljima. Smatram da je izuzetno važno reagirati iz četiri razloga:

Prvo, istinska ravnopravnost ne može biti postignuta bez zaštite prava i žena i muškaraca. Svaki seksizam uperen je i protiv muškaraca i protiv žena jer definirajući čvrsto rodne uloge tj. zadajući obrasce za jednu rodnu ulogu automatski se i druga rodna uloga (kao drugi pol) definira jednako čvrsto i beskompromisno ne dopuštajući osobama slobodu izbora;

Drugo, iako smatram da na ovu reklamu treba reagirati iz pozicije zaštite prava žena također smatram da činjenica, da u Republici Hrvatskoj ne postoje udruge, a po mojem saznanju niti pojedinci koji se bave pravima muškaraca i koji javno istupaju u slučajevima rodne diskriminacije muškaraca, čini potrebu za Vašom reakcijom tim većom. S obzirom da ste Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova a ne samo za prava žena smatram da je ne samo unutar Vaše ovlasti već i Vaša dužnost reagirati na seksizam koji je usmjeren na muškarce;

Treće, smatram da je implicitni stav da žena ne može biti seksistkinja jer se generalizirano ona uvijek smatra žrtvom seksizma nešto što uistinu ugrožava ravnopravnost kao vrijednost. Ova je reklama primjer (obrnuti) seksističkih reklama ‘čak i žena to može’ iz 50-ih godina prošlog stoljeća i time značajan korak unazad.

Na kraju, smatram da je Vaš nedavni stav o reklami koju ste smatrali seksističkom izuzetno važan čin koji konačno odašilja poruku osobama koje se bave promidžbom te koje su snažno prisutne u javnom prostoru, da njihovo djelovanje nije apsolvirano primjena zakonskih odredaba o zabrani diskriminacije i zaštiti ravnopravnosti spolova. Svjesni smo koliki utjecaj reklame imaju na naše društvo, društvene obrasce te na formiranje vrijednosnog sustava i rodnog identiteta djece. Iako sam svjesna da je ovo međunarodna kampanja, smatram da Vaša reakcija na ovu uistinu neprihvatljivu kampanju mora uslijediti i poslati jasnu poruku da u hrvatskom društvu ovakvi ponižavajuće i seksističke poruke nisu u skladu s našim Ustavom, zakonima, vrijednostima te da nisu dobrodošle. Ovakve reklame ne samo da održavaju patrijarhalni status quo koji šteti ženama ali i muškarcima već ga i osnažuju reproducirajući ga i namećući ga novim generacijama”, zaključuje u svom pismu Tamara Puhovski.

Vi također možete reagirati i pisati kako Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, tako i samoj Zewai. A najbolja reakcija je i u ovom slučaju bojkot proizvoda.