U fokusu

Prosvjed protiv Vatikanskih ugovora

‘Hrvatska nije Hrvatikan’

‘Hrvatska nije Hrvatikan’

A.B.

Na prosvjedu “Raskinimo Vatikanske ugovore”  koji je održan danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu okupilo se oko tisuću ljudi, piše lupiga, a organizatori su poručili: “Dosta je bilo! Hrvatska nije Hrvatikan!” Istaknuli su da je raskid ugovora “gospodarsko, a ne svjetonazorsko pitanje”, budući da kod rebalansa proračuna Ministarstvo financija neće uzeti ni kune od Crkve, zato što među ostalim ne može zbog tih ugovora.

 Bojana Genov iz Ženske mreže prigovorila je što Crkva zadire u privatne živote ljudi bez obzira na vjeroispovijest utječući na ženska pitanja poput pobačaja i umjetno potpomognute oplodnje.”Crkva je posebno zainteresirana za ženska tijela!”, kazala je, a iz publike je “doletio” komentar: “Pa i nije baš!”.

U proglasu organizatora koji je pročitan na prosvjedu između ostalog je stajalo: 
“Ovdje smo danas, i vjernici i nevjernici, kako bi pokazali zajedništvo i jasno i glasno političarima dali do znanja da ne želimo u svojoj zemlji biti građani drugog reda! Želimo poručiti da volimo svoju zemlju, da smo za vladavinu prava i jednakost svih nas, njezinih stanovnika, vjernika i nevjernika, pred istim zakonima! Republika Hrvatska je sklopivši ugovore s Vatikanom narušila svoju Ustavom zajamčenu sekularnost. Sekularnost nije ateizam, nije ideologija, nije ni lijevo ni desno. 

Sekularnost je odvojenost države i religijskih organizacija, svjetonazorski neutralna država u kojoj su svi građani, vjernici ili nevjernici, kao i sve religijske skupine, jednaki pred zakonom. Nažalost, Hrvatska je takva samo na papiru.Vatikanski ugovori na snazi su više od 15 godina i sve više uviđamo razmjere njihove štetnosti.  Situacija se svake godine pogoršava, gledamo to vlastitim očima i osjećamo to na vlastitom džepu. Ti ugovori potpisani su u tajnosti, iza zatvorenih vrata, bez znanja i volje nas hrvatskih građana. Političari su odlučili umjesto nas – o našoj budućnosti, budućnosti naše djece, naših unuka, praunuka… Odlučili su da Crkvenoj hijerarhiji trajno pripadne naš, teško zarađeni novac, pritom nam ne ostavljajući izbor da sami za sebe odlučimo želimo li im ga dati!

Enormne svote koje Crkva raznim putevima dobiva iz proračuna padaju na teret nas, hrvatskih građana koji živimo od svog rada (i zato neusporedivo teže i neizvjesnije od katoličkog klera). Razmislite koliko su samo drski i bahati kada vam iz svojih palača od oniksa i svojih preskupih automobila govore o skromnosti i poniznosti, o odricanju od materijalnog, dok oni lagodno žive na vašim leđima. Raskidanje Vatikanskih ugovora je ekonomsko pitanje, a ne svjetonazorsko kako se pokušava prikazati. Crkva ne pravi razliku između vjernika i nevjernika kada uzima naš novac.Kada ministar financija radi rebalans proračuna, on i ne pomišlja da smanji izdatke crkvi. Zašto? Zato što mu to ne dopuštaju Vatikanski ugovori! Država diže skupe kredite, zadužuje se u inozemstvu, nama steže remen da bi naš novac davala Crkvi!”

Aktivist Dorino Manzin pak poručio je crkvenjacima da “maknu šapetine s javnog novca” jer crkveni dužnosnici “nisu naše duhovni pastiri”. “Neka vas financiraju vaše ovce!, poviknuo je, na što su okupljeni reagirali pljeskom.

Skupu je stigla i podrška aktivista iz Slovenije koji su poručili da će i sami pokrenuti inicijativu za raskid ugovora između Vatikana i njihove države. Na prosvjedu se, na njegovom samom početku, dogodio i nemio incident. Starija gospođa željela je nalijepiti plakat protiv prosvjednika, ali odgurnuo ju je nepoznati muškarac. Kao posljedicu žena je imala raskrvavljen nos. Organizatori prosvjeda odmah su se ogradili od napadača i osudili incident. Napadač je završio u policiji.