U fokusu

Pravo žena na legalan abortus

Reakcija na konzervativnu inicijativu za zabranu abortusa: ‘Abortus nije crkveni problem, niti je moje tijelo politički poligon’

Reakcija na konzervativnu inicijativu za zabranu abortusa: ‘Abortus nije crkveni problem, niti je moje tijelo politički poligon’

Centara za devojke Niš

Aktivistkinje Centara za devojke Niš organizirale su u ponedjeljak javnu akciju Pravo žena na legalan abortus u centru Niša.

Riječ je o reakciji na Inicijativu SNP 1389, koja nastoji zabraniti abortus u Srbiji, koji je, osim dopušten zakonom, shvaćen i kao osnovno pravo žene na izbor.

“Ukoliko ne budemo same donosile odluku o tome želimo li rađati djecu, jako teško ćemo uspostaviti kontrolu nad svojim životima i ravnopravno sudjelovati u društvu. Pravo na legalan i siguran abortus nam pomaže da raspolažemo svojim životima”, istaknule su aktivistkinje priopćenjem.

{slika}

“Zato što sam žena. Zato što želim sama odlučivati o svom tijelu. Zato što je moje tijelo moje. Zato što smo se odavno izborile za pravo na legalan i siguran abortus. Zato što to jeste naše pravo. Zato što je to moja odluka. Zato što ću ja nositi, roditi i čuvati to dijete. Zato što želim dijetetu pružiti siguran i pristojan život. Zato što zabrana abortusa neće sprečiti abortuse, ali će smanjiti broj sigurnih abortusa. Zato što je to ugrožavanje sigurnosti i zdravlja žene. Zato što to nije moralni već zdravstveni problem. Zato što to nije crkveni problem. Zato što to nije političko pitanje, jer moje tijelo nije politički poligon. Zato što  me niko nije naučio što je zdrav odnos između partnera i partnerice. Zato što nemamo seksualnu edukaciju. Zato što se željene i planirane trudnoće ne prekidaju. Zato što nijedano sredstvo kontracepcije nije 100 posto sigurno. Zato što sam bila silovana, bolesna, nemoćna,  siromašna. I zato  to mora da bude moja odluka. Odluka ŽENA”, istaknula je aktivistkinja Silvija Mihajlović  zašto svi i sve moraju stati u obranu prava žene da sama odlučuje o svom tijelu i reproduktivnom zdravlju.

Pozvale su sugrađane i sugrađanke da se pridruže njihovoj kontraakciji kako Srbija ne bi doživjela sudbinu Makedonije, gdje je danas na snazi tako restriktivan zakon koji de facto onemogućava ženama da koriste zdravstvenu uslugu abortusa.

{slika}

“Na ulici smo da bi odbranile naše pravo na izbor. Na ulici smo jer smo budne i uloga nam je da probudimo druge. Žene imaju pravo na legalan, siguran, a ako mene pitate – i besplatan abortus. Bez obzira da li smo žena koja je u životu imala ili ne abortus, bez obzira da li smo žena koje će imati ili ne abortus, sve moramo izići i izboriti se da zadržimo pravo na izbor, pravo na odluku, pravo na život, pravo na legalan, siguran abortus”, zaključila je Tatjana Nikolić iz Centar za devojke Niš.

Inače, Inicijativa SNP 1389 ima za cilj da se svaki sedmi dan u mjesecu proglasi danom borbe protiv abortusa, a oni bi se obilježavali izložbama i prikupljanjem potpise da se pobačaj stavi s onu stranu zakona.

{slika}

Konzervativne inicijative koje imaju za cilj ograničiti pravo žene na abortus jačaju diljem regije. U Hrvatskoj je najavljena kampanja 40 dana za život u čak pet hrvatskih gradova – Zagrebu, Splitu, Osijeku, Sisku i Vinkovcima, a jučerašnje obrazloženje Porezne uprave, kojim je Centar za ženske studije proglašen ustanovom koja krši ustav jer se ‘zalaže za pravo na pobačaj’, zorno ukazuju na opasne tendencije kojima se moramo solidarno i organizirano oduprijeti u ime naših pretkinja koje su se izborile za pravo da danas same odlučujemo o svom tijelu i životu.